Koopjesweekend!
t.w.v. 20%
Korting op het hele assortiment! Koopjesweekend: 20% korting op het hele assortiment!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
krik

Wat zijn krikpunten en waar zitten ze?

Het plaatsen van een krik onder een auto lijkt zo eenvoudig. Je schuift de krik ergens onder de auto en krikt 'm zo omhoog. Maar zo makkelijk gaat dat niet. De krik moet namelijk onder de krikpunten geplaatst worden. Wat krikpunten precies zijn en waar ze zitten, leggen we uit in deze blog.

Een autokrik plaats je onder het krikpunt

Krikpunten zijn, zoals het woord eigenlijk al zegt, punten waar de krik onder de auto geplaatst moet worden. Autofabrikanten voorzien hun auto’s van deze punten om eventuele schade aan de onderkant van de auto te voorkomen. Krikpunten zijn extra stevig. Dit wordt gedaan omdat een krik een klein drukpunt heeft ten opzichte van de rest van de auto.

Wordt de krik verkeerd geplaatst, dan is het mogelijk dat de kokerbalk (de balk die achter de dorpel langs loopt) of de fels (de gebogen rand waar de metalen platen samen zijn geknepen) gaat buigen. Daarom is het dus heel belangrijk om de autokrik altijd onder het krikpunt te plaatsen. Hetzelfde geldt voor autobruggen waarbij de wielen zowel de grond als de brug niet meer raken.

“Als de krik verkeerd geplaatst wordt, is er een grote kans dat de kokerbalk of de fels gaat buigen.” 

De positie van de krikpunten

Krikpunten zitten onder de auto. In de meeste gevallen onder de deur en pal naast de wielkasten. Maar de krikpunten zitten niet altijd op dezelfde plek. Dit verschilt per automerk en vaak zelfs per autotype. Wel staan ze altijd beschreven in de handleiding van de auto. Dus kijk voor de exacte positie altijd in de gebruikershandleiding. Daarnaast zijn de krikpunten te herkennen aan een driehoekje. Als zowel de positie als het driehoekje zijn gevonden, weet je zeker dat de krik op de juiste plek staat.

Wil je graag meer advies over krikpunten? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van Datona.

Tip: mocht de krik groter dan het krikpunt zijn, leg dan een blokje hout of een stukje rubber tussen de krik en het krikpunt. Anders kan het alsnog voorkomen dat de fels beschadigd raakt.

Lees ook onze blog over het plaatsen van een krik: Hoe plaats ik een krik?