De nieuwe Datona werkplaatskalender is er!
t.w.v. € 20
Nu gratis bij je bestelling De nieuwe Datona werkplaatskalender nu gratis bij je bestelling!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
auto-van-achterkant-met-movers-53126-2-DSC4604.jpg

Maak je auto winterklaar

De winter staat weer voor de deur! Tijd om je auto winterklaar te maken. Met deze tips ben je op en top voorbereid op een strenge winter en kun je veilig de weg op.

1. Winterbanden plaatsen

Vervang je zomerbanden door een paar goede winterbanden. Door het aangepaste profiel en de samenstelling van het rubber heb je met winterbanden veel meer grip tijdens koude periodes. Controleer, voordat je de banden plaatst, of het bandenprofiel nog in orde is. Winterbanden moeten een profiel van minimaal 4 millimeter hebben.

Met goede assteunen, een sterke autokrik, kruissleutel en een momentsleutel vervang je de banden gemakkelijk zelf. Heb je een beetje hulp nodig? Bekijk onze handige video onderaan deze blog!

Controleer altijd de bandenspanning na het plaatsen van de winterbanden. Daarvoor kun je een analoge of een digitale bandenspanningsmeter gebruiken. De vereiste bandenspanning vind je in het instructieboekje van je auto. Is de bandenspanning te laag? Banden oppompen doe je eenvoudig met een bandenpomp.

2. Zomerbanden opbergen

Voordat je de zomerbanden opbergt, is het belangrijk om ze goed schoon te maken. Verwijder grind of steentjes uit het profiel en zorg dat er geen zand of modder op de wielen zit.

Pak een stift en markeer de looprichting en de positie van de banden (bijvoorbeeld VL = voorband links). Bewaar de banden op een plek die koel, droog en donker is. Sla je de banden met velg op? Dan kun je ze het beste aan de muur hangen of liggend opslaan. Het liefst op een vlakke ondergrond. Sla je de zomerbanden zonder velg op? Zorg dan dat ze rechtop staan. Dat kan bijvoorbeeld met dit handige opbergsysteem.

3. De accu doormeten

Winterse temperaturen zijn niet de beste omstandigheden voor je accu. In de winter worden dan ook de meeste accu’s vervangen. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Laat je accu dan voor de winter controleren. Of controleer de accu zelf.

Tip: zorg dat je in de winter regelmatig langere autoritten maakt. Als je dit doet kan de dynamo de accu voldoende opladen.

Kom je toch met een lege accu langs de weg te staan? Bekijk onze blog over het opladen van de accu met startkabels.

4. Olie verversen

Naast het controleren van het oliepijl, is het ook belangrijk de motorolie van je auto regelmatig te verversen. Motorolie smeert namelijk niet alleen de motor, maar absorbeert ook vuil uit de motor. Bovendien voorkom je roestvorming door de olie regelmatig te vervangen. Je kunt de olie het beste voor de winter vervangen.

Kom erachter hoe je zelf olie kunt verversen!

5. Controleer je antivries

Antivries zorgt dat de koelvloeistof in je motor niet bevriest. Genoeg antivries is dus erg belangrijk in de winter. Om te controleren of de antivries van je auto nog genoeg beschermt tegen vorst, kun je een antivriesmeter gebruiken.

Nadat je aan de slag bent gegaan met deze tips kom je zorgeloos de winter door!