Summer Sale
t.w.v. 20%
Profiteer nu van 20% korting op alles voor je werkplaats Summer Sale: Profiteer nu van 20% korting op alles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
bougiedop-3-8-opname-set.jpg

Bougies vervangen en schroefdraad repareren

Wanneer de motor van je auto minder goed loopt of wanneer je merkt dat je auto regelmatig begint te stotteren, kan dat betekenen dat de bougies versleten zijn. Bougies zijn onderhevig aan slijtage waardoor het belangrijk is om ze eens in de zoveel tijd te vervangen. Het verschilt per auto hoe lang de bougies meegaan. In de meeste gevallen zullen de bougies na 20.000 tot 30.000 km vervangen moeten worden. Gelukkig kun je deze klus gemakkelijk zelf uitvoeren. Hiervoor heb je wel geschikt gereedschap nodig. Met speciale tools voor de bougies van auto’s rijd je snel weer rond zonder dat je last van een haperende of stotterende motor zult hebben.

Wanneer de schroefdraad in de cilinderkop van je auto ernstig beschadigd is geraakt, is het belangrijk om de bougie schroefdraad te herstellen voordat je een nieuwe bougie gaat plaatsen. Voor deze klus heb je een speciale bougie schroefdraad reparatieset nodig. In het boorgat van de bougie kan koolstof ophopen. Door het opgehoopte koolstof kan een bougie vast komen te zitten. Om deze reden is het belangrijk om de opening schoon te houden. Wanneer je een nieuwe bougie plaatst, moet deze stevig aangedraaid worden zodat deze niet meer loskomt.

Gereedschap voor het demonteren van bougies

Voordat je nieuwe bougies in je auto kunt plaatsen, dien je de huidige versleten bougies eerst te demonteren. Er zijn meerdere soorten gereedschap te krijgen waarmee je bougies kunt verwijderen. Een veelgebruikte tool is de T-bougiesleutel. Dankzij de T-greep kun je veel kracht zetten en heb je de versleten bougies binnen een handomdraai losgedraaid. Ook voor het plaatsen van nieuwe bougies kun je een T-bougiesleutel gebruiken. Naast het gebruik van een T-bougiesleutel, kun je ervoor kiezen om bougies met bougiedoppen te (de)monteren. Bougiedoppen bevestig je eenvoudig op een momentsleutel waarna je gelijk kunt beginnen met het loshalen of aandraaien van de bougies. Vaak is de binnenkant van een bougiedop voorzien van rubber om te voorkomen dat de nieuwe bougies voor je auto beschadigd raken. Bougiedoppen zijn geschikt voor zowel doe-het-zelvers als professionals.

Versleten bougie schroefdraad herstellen met de juiste tools

Voor het repareren van ernstig versleten bougie schroefdraad in de cilinderkoppen van je auto heb je goed gereedschap nodig. Een speciale bougie schroefdraad reparatieset is onmisbaar voor deze herstelklus. Daarnaast is het grote voordeel van werken met speciaal bougie gereedschap dat je de cilinderkoppen niet volledig hoeft te demonteren. Hierdoor bespaar je een hoop tijd en moeite. In een schroefdraad reparatieset voor bougies vind je meerdere draadbussen en een tap. Bij het herstellen van bougie schroefdraad is het aan te raden om snijolie te gebruiken. Hiermee voorkom je dat er metaaldeeltjes in de motor terechtkomen. Zodra je de schroefdraad hebt gerepareerd en de nieuwe bougie geplaatst hebt, kun je de overtollige snijolie verwijderen. Wanneer je dit niet doet, wordt het aandraaimoment van de bougie verstoord waardoor deze los kan gaan zitten.

In onderstaande video laat Rintje Ritsma zien hoe je de schroefdraad voor je bougies herstelt:
https://www.youtube.com/watch?v=HVNU2ESYSI0&t=9s

Bespaar kosten door zelf de bougies van je auto te vervangen

Voor echte doe-het-zelvers is het vervangen van bougies of het herstellen van bougie schroefdraad een gemakkelijke klus. Met het juiste gereedschap kun je deze werkzaamheden efficiënt en effectief uitvoeren. Het bezoeken van een professionele garage zal niet meer nodig zijn wanneer je met versleten bougies te maken krijgt. Hierdoor kun je een hoop kosten besparen. Daarnaast leer je, door het uitvoeren van dit soort werkzaamheden, je eigen auto steeds een beetje beter kennen.