Shop NU tijdelijk alle fietsitems met maar liefst 25% korting!
t.w.v. 25%
Gebruik de kortingscode: TOURFLITS Profiteer nu met de kortingscode: 'TOURFLITS' van 25% korting op ons uitgebreide assortiment fietsitems!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
Assteunen onder auto

Hoe plaats ik assteunen?

Wanneer je eenvoudig geld wil besparen, kan dat door zelf enkele reparaties aan jouw voertuigen uit te voeren. Zo is het vervangen van winter- of zomerbanden gemakkelijk zelf te doen. Ook het vervangen van remschrijven is een kleinigheidje voor de handige klusser. Om dit soort onderhoudsklussen succesvol uit te kunnen voeren, heb je wel een goede autokrik nodig. Naast een autokrik mogen de bijbehorende assteunen natuurlijk ook niet ontbreken. Maar hoe kun je deze assteunen het beste gebruiken?

Assteunen zijn ontworpen voor het dragen van je auto

Assteunen zijn speciaal ontworpen om het gewicht van een auto of andere voertuigen te dragen. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er assteunen met een capaciteit van 2 ton, 3 ton, 6 ton en zelfs 12 ton. Welke assteunen je nodig hebt, is afhankelijk van het gewicht van je auto of caravan. Dit kun je vaak terugvinden in de handleiding van het desbetreffende voertuig. Verder staat deze informatie ook vermeld op het kentekenbewijs van de auto. Assteunen worden standaard per 2 stuks geleverd en bieden ondersteuning aan de autokrik. 

“Assteunen nemen de last, die op de krik rust, over”

Allereerst moet de krik onder de auto geplaatst worden op de daarvoor bestemde krikpunten. Handige blog om door te nemen als je dit nog niet eerder hebt gedaan: Hoe plaats ik een krik?

Stap 1: plaats de krik onder de auto

Wanneer de garagekrik geplaatst is, kan de auto of caravan omhoog gekrikt worden. Zodra de auto op de juiste hoogte is gebracht, kunnen de assteunen geplaatst worden. De assteunen gaan de last, die de garagekrik draagt, overnemen. Zo weet je zeker dat jouw auto of voertuig niet naar beneden zal zakken. Bijvoorbeeld wanneer de krik overbelast raakt en het begeeft.

Stap 2: bepaal de hoogte van de assteunen

Nu is het tijd om de assteunen te plaatsen. Als eerste breng je de assteunen op de gewenste hoogte. Dit doe je door de tandhevel of steun omhoog te trekken tot de juiste hoogte. Wil je de tandhevel of steun weer laten zakken? Dan beweeg je de hendel van de assteun omhoog. Als je dit doet valt de steun weer naar zijn minimale hoogte.

Belangrijk om niet te vergeten is het vergrendelen van de tandhevel. Dit voorkomt dat de tandhevel eruit valt en verkeerd teruggeplaatst wordt. Het vergrendelen doe je door een pendrijver of schroevendraaier in de inkeping aan de zijkant van de assteun te plaatsen en vervolgens naar de binnenkant te slaan. Hiervoor kun je het beste een hamer gebruiken.

Stap 3: plaats de assteunen onder de auto

Plaats nu de assteun onder de wielas van de auto en naast de garagekrik. Zorg ervoor dat de assteun zo dicht mogelijk in de buurt van het wiel wordt geplaatst. Hierdoor blijft de auto stabiel staan. Het is belangrijk dat de assteunen net iets lager geplaatst worden dan de hoogte van de krik die de auto op dat moment draagt.

Wanneer de assteun op een stevig steunpunt in de buurt van het wiel is geplaatst, laat je de krik voorzichtig zakken tot de assteun het gewicht van de auto overneemt. Vervolgens kan de krik verwijderd worden en kun je op een veilige manier aan de auto sleutelen. Ideaal voor het vervangen van wielen of remblokken.

Deze handelingen zijn eenvoudig te herhalen voor alle andere wielen, zodat de auto aan de voorzijde geheel van de grond komt. Ook voor de achterzijde of zelfs voor alle vier de wielen kun je assteunen gebruiken.

Wil je graag meer weten over assteunen? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste assteunen.