SALE
t.w.v. 20%
Shop met 20% korting op alles! SALE: Shop nu met 20% korting op alles!
Mijn account Inloggen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
 • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren binnen 180 dagen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
autosteun-voor-werkzaamheden.jpg

Kosten besparen door zelf de remblokken van je auto te vervangen

De remblokken zijn een belangrijk onderdeel van iedere auto. Hierom is het essentieel dat de remblokken in goede staat verkeren. Wanneer je de rem van je auto intrapt, worden de remblokken tegen de remschijven aangeduwd. De wrijving die ontstaat, zal ervoor zorgen dat de snelheid daalt en de auto uiteindelijk tot stilstand komt. Door de wrijving zullen de remblokken slijtage oplopen waardoor het nodig is om ze eens in de zoveel tijd te vervangen. Je kunt deze klus eenvoudig zelf uitvoeren, mits je de juiste gereedschappen en onderdelen in huis hebt. Door de remblokken van je auto zelf te vervangen, kun je een hoop kosten besparen en leer je eigen auto beter kennen.

Wanneer zijn remblokken aan vervanging toe?

Slijtage van remblokken is niet te voorkomen. Remblokken zijn een van de snelst slijtende onderdelen van auto’s. Hoe lang remblokken meegaan is lastig te zeggen en is afhankelijk van veel factoren. Bij iemand die veel in de stad rijdt en vaak moet remmen, zullen de remblokken sneller vervangen moeten worden. Ook als je vaak hard op de remt trapt of op onverharde wegen rijdt, zullen de remblokken sneller slijten. Al deze zaken hebben een grote invloed op de uiteindelijke levensduur van je remblokken, maar over het algemeen wordt gezegd dat remblokken na zo’n 30.000 tot 50.000 km vervangen moeten worden. Versleten remblokken kun je vrij eenvoudig herkennen. Een piepend of schurend geluid bij het remmen, een toenemende remafstand of een trillend pedaal kunnen signalen zijn dat de remblokken vervangen moeten worden.

Voordat je de remblokken gelijk verwijderd, is het aan te raden om eerst een inspectie uit te voeren waarbij je de staat van de blokken controleert. Als je door de velg van je auto heen kunt kijken, is demontage van het wiel niet nodig. Meet het materiaal tussen de basisplaat van het remblok en de remschijf op. Als deze voering minder dan 5 millimeter dik is, is het tijd om nieuwe remblokken op je auto te plaatsen.

Volg deze stappen als je de remblokken van je auto zelf wil vervangen

 1. Draai de wielbouten een klein beetje los voordat je de auto opkrikt.
 2. Krik de auto op met een garagekrik en plaats assteunen onder de auto.
 3. Draai de wielbouten volledig los en verwijder ze zodat je vervolgens het wiel kunt verwijderen.
 4. Verwijder de remklauw door de nodige bouten los te draaien.
 5. De remblokken kun je nu uit de houder schuiven, maar zorg ervoor dat je onthoudt hoe de blokken geplaatst zijn.
 6. Reinig de onderdelen rondom de remblokken met remmenreiniger en een borstel.
 7. Vet de achterkant van de nieuwe remblokken in om te voorkomen dat ze zullen piepen.
 8. Plaats de nieuwe remblokken in de remklauwen en maak hierbij gebruik van een remzuiger terugstelset. Versleten remblokken zijn dunner dan nieuwe remblokken waardoor de cilinder zo ver mogelijk teruggeduwd moet worden om de nieuwe blokken te kunnen plaatsen.
 9. Zet alle onderdelen weer vast, plaats het wiel op de auto en controleer uiteindelijk of alle bouten goed aangedraaid zijn.
 10. Pomp een paar keer met de rem zodat de remzuiger helemaal goed zit. Hierna test je de nieuwe remblokken door rustig te rijden en te remmen. Let goed op ongewone geluiden. Bij nieuwe remblokken kan het voorkomen dat de remmen een klein beetje piepen.

Onmisbaar gereedschap bij het vervangen van remblokken

Bij het vervangen van remblokken komen een aantal gereedschappen goed van pas. Een autokrik en assteunen zijn onmisbaar om je auto op een veilige manier te liften, zodat het wiel de grond niet meer raakt. Daarnaast heb je een goede momentsleutel en een doppenset nodig om de wielbouten van je auto los en later ook weer vast te draaien. Terugstel gereedschap voor remzuigers mag ook zeker niet ontbreken. Deze handige tool is onmisbaar als je de nieuwe, dikkere remblokken op een eenvoudige manier wil plaatsen.