Gratis gereedschap bij je bestelling vanaf € 29
t.w.v. € 29
Kies zelf je set t.w.v. € 29! Gratis gereedschap t.w.v. € 29 bij je bestelling vanaf € 29
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 19.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
bitjes-set

Welke bitjes zijn er en welke heb ik nodig voor mijn schroef?

Wanneer je gaat klussen is het belangrijk om het juiste bitje voor de schroef te gebruiken. Wat zal het lekker zijn als je altijd de juiste bitjes bij de hand hebt he? Dit zorgt er niet alleen voor dat je sneller kan werken, maar ook het resultaat zal beter zijn. Daarnaast heb je minder snel last van dolgedraaide schroeven, wat een hoop ergernissen kan besparen. In dit artikel vertellen wij jou welke bitjes er zijn en welke jij nodig hebt voor jouw schroef.

Wellicht de meest bekende: Kruiskop Philips (PH)

Een ieder heeft wel eens te maken gehad met kruiskopschroeven. Wel is het zo dat deze ook nog van elkaar kunnen verschillen. Je hebt namelijk twee soorten kruiskoppen. PH en PZ. Laatstgenoemde bespreken we onder het volgende kopje uitgebreider. Het verschil tussen beide is dat de Philips kruiskop (PH) geen extra inkepingen in de schroef heeft naast het kruis. De Pozidriv kruiskop (PZ) heeft dit wel.

Een andere variant van kruiskoppen: Pozidriv kruiskop (PZ)

Naast de Philips kruiskop (PH) is er ook de Pozidriv kruiskop (PZ). Zoals gezegd lijken deze twee erg veel op elkaar, maar heeft de Pozidriv kruiskop (PZ) extra inkepingen op de schroeven en bitjes. Dit zorgt ervoor dat je net iets meer grip hebt in vergelijking tot de andere variant.

TIP: Gebruik de Philips en Pozidriv kruiskoppen niet door elkaar!

Bitjes voor platkopschroeven: de Sleufkop

De meest eenvoudige schroeven zijn de platkopschroeven. Hoewel je ze tegenwoordig steeds minder vaak ziet, spelen zij nog steeds een grote rol tijdens veel klussen. De reden dat dit type minder wordt gebruikt, is dat de enkele gleuf ervoor zorgt dat je minder grip hebt dat bij bijvoorbeeld een kruiskop. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller beschadigingen maakt aan de schroef of het bitje. Let er vooral op dat jouw bitjes dezelfde dikte en lengte heeft als de inkeping in de schroef.

Schroeven met zes hoeken: Inbus bitjes

De inbusschroeven en bitjes kan je herkennen aan de zes hoeken. Deze schroeven (ook vaak bouten genoemd in dit geval) worden veel gebruikt in houten onderdelen van bijvoorbeeld meubels. Vaak wordt er bij een bouwpakket van bijvoorbeeld een bank ook een inbussleutel meegeleverd, maar met de bitjes voor deze schroeven kan je vaak beter uit de voeten. Wist je trouwens dat inbus een afkorting is voor “Innensechskantschraube Bauer und Schaurte”? Innensechskantschraube is Duits voor binnenzeskantschroef en Bauer und Schaurte is het bedrijf dat als eerste met succes patent heeft aangevraagd op dit type.

Een sterker alternatief voor de kruiskop: Torx bitjes

Wanneer iets erg strak moet worden aangedraaid, voldoet een goede kruiskop soms niet. In dat geval kan je ervoor kiezen om te werken met Torx. Door het unieke design zijn dit een van de sterkte soorten bitjes en schroeven. Het heeft een stervormig design met zes hoekpunten. De grip is zo sterk, dat het soms kan gebeuren dat de kop van de schroef of het gereedschap afbreekt tijdens de montage. Let dus goed op dat je Torx niet te hard aandraait. Dit type wordt overigens vaak gebruikt in de automotive, waarschijnlijk vanwege zijn kracht.

Een wat minder bekende variant: Tri-Wing bitjes en schroeven

De Tri-Wing bitjes zijn wellicht wat minder bekend, maar toch worden ze op zeer grote schaal gebruikt. In de luchtvaart wordt dit type schroef en bitjes vaak gebruik voor het bouwen van vliegtuigen. Je herkent de Tri-Wing bitjes aan hun drie sleuven die zo gevormd zijn dat er een kleine driehoek in het midden van de schroef ontstaat. De bitjes zitten tussen een kruiskop en platkop in. Hij heeft namelijk drie uitstekende vlakken waarmee hij in de schroef pakt. Van dit type is er ook een variant speciaal voor linkshandigen gemaakt. Dit noem je Opsit schroeven en bitjes. Hier draai je precies in de tegenovergestelde richting, waardoor linkshandigen makkelijker kunnen werken.

Vierkante bitjes: Robertson

De Robertson bitjes staan ook wel bekend als vierkante bitjes, dit komt omdat ze ook vierkant zijn. Dit design wordt veel gebruikt in Canada en in de houtbewerkingsindustrie. Het voordeel van dit type bitje en schroef is dat het gebruikt kan worden met één hand. De schroef blijft door het vierkante design van het bitje zo goed op het bitje zitten, dat je ze niet beide apart hoeft vast te houden. Dit is erg handig als je moet schroeven op lastig bereikbare plekken.

De ogen van een slang: Spanner bitjes en schroeven

De Spanner bitjes en schroeven worden ook wel ‘Snake-Eyes’ genoemd. Dit komt doordat de schroef twee gaatjes tegenover elkaar heeft. De bit heeft 2 uitstekende puntjes, wat doet denken aan een soort vork. Dit type wordt veel gebruikt in liften en pashokjes in Engeland en de Verenigde Staten. Een nadeel van de Spanner bitjes is dat het wel een voorkomt dat één van de voetjes afbreekt.

Alleen vast draaien: One-way bitjes en schroeven

Soms ben je bezig met klussen en wil je iets vastdraaien wat in principe nooit meer los hoeft. Dan kan je ervoor kiezen op te werken met One-Way schroeven. Deze zijn zo ontworpen dat je ze, zonder speciaal gereedschap, niet meer los kan krijgen. Hoewel je One-Way schroeven ook met een platkop bitje kan aandraaien, is het beter om speciale One-Way bitjes te gebruiken. Op die manier voorkom je eventuele schade aan de schroef. Als je de schroef los wil draaien, slipt het bitje uit de schroef.

Altijd alle bitjes bij de hand met een bitset

Zo, dat waren de meeste voorkomende bitjes die je kan tegenkomen tijdens het klussen. Nu je alles weet over welke bitjes bij welke schroeven passen, is het tijd om verder te gaan met jouw project of klus! Ontbreken de benodigde bitjes daarvoor? Geen probleem, gelukkig hebben wij verschillende bitsets in ons assortiment. Zo kan jij snel verder met klussen!