BTW-VRIJE DAGEN: 21% korting op alles
t.w.v. 21%
Haal jouw favoriete product nu voordelig in huis! BTW-VRIJE DAGEN: 21% korting op alles
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
bitjes-set

Welke bitjes zijn er en welke heb ik nodig voor mijn schroef?

Wanneer je gaat klussen is het belangrijk om het juiste bitje voor de schroef te gebruiken. Het is enorm fijn om altijd de juiste bitjes bij de hand te hebben. Dit zorgt er niet alleen voor dat je sneller kan werken, maar ook het resultaat zal beter zijn. Daarnaast heb je minder snel last van dolgedraaide schroeven. Je voorkomt dus ook nog een hoop onnodige ergernissen. In dit artikel vertellen wij jou welke bitjes er zijn en welke jij nodig hebt voor jouw schroef.

Wellicht de meest bekende: kruiskop Philips (PH)

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met kruiskopschroeven. Maar ook tussen kruiskopschroeven kunnen verschillen zitten. Je hebt namelijk twee soorten kruiskoppen: PH en PZ. Laatstgenoemde bespreken we bij het volgende kopje. Het verschil tussen beide is dat de Philips kruiskop (PH) geen extra inkepingen naast het kruis van de schroef heeft. De Pozidriv kruiskop (PZ) heeft dit wel.

Een andere variant van kruiskoppen: Pozidriv kruiskop (PZ)

Naast de Philips kruiskop (PH) is er ook de Pozidriv kruiskop (PZ). Zoals gezegd lijken deze twee erg veel op elkaar, maar heeft de Pozidriv kruiskop (PZ) extra inkepingen op de schroeven en op de bitjes. Dit zorgt ervoor dat je net iets meer grip hebt.

Let op: gebruik de Philips en Pozidriv kruiskoppen niet door elkaar!

Bitjes voor platkopschroeven: de Sleufkop

De meest eenvoudige schroeven zijn de platkopschroeven. Hoewel je ze tegenwoordig steeds minder vaak ziet, spelen ze nog steeds een grote rol voor een heleboel klussers. De reden dat je de platkopschroeven tegenwoordig minder vaak tegenkomt, heeft te maken met de geringe hoeveelheid grip in vergelijking met een kruiskop. Minder grip kan ervoor zorgen dat je sneller beschadigingen aan de schroef of aan het bitje veroorzaakt. Let er vooral op dat jouw bitjes dezelfde dikte en lengte als de inkepingen in de schroef hebben.

Schroeven met zes hoeken: inbus bitjes

De inbusschroeven en bitjes kun je herkennen aan de zes hoeken. Deze schroeven worden veel in houten onderdelen van bijvoorbeeld meubels gebruikt. Vaak wordt er bij een bouwpakket van een bank ook een inbussleutel meegeleverd, maar aan de juiste bitjes voor deze schroeven heb je veel meer.

Wist je trouwens dat inbus een afkorting is voor “Innensechskantschraube Bauer und Schaurte”? Innensechskantschraube is Duits voor binnenzeskantschroef en Bauer und Schaurte is het bedrijf dat als eerste succesvol patent op dit type heeft aangevraagd.

Een sterker alternatief voor de kruiskop: Torx bitjes

Wanneer iets erg strak aangedraaid moet worden, voldoet een goede kruiskop niet altijd. In dat geval kun je ervoor kiezen om te werken met Torx. Door het unieke design zijn dit een van de sterkte soorten bitjes en schroeven. Het heeft een stervormig ontwerp met zes hoekpunten. De grip is zo sterk, dat het soms kan gebeuren dat de kop van de schroef of het gereedschap afbreekt. Let dus goed op dat je Torx niet te hard aandraait. Dit type bitje wordt vaak gebruikt in de automotive industrie

Een wat minder bekende variant: Tri-Wing bitjes en schroeven

De Tri-Wing bitjes zijn wellicht wat minder bekend, maar toch worden ze op zeer grote schaal gebruikt. In de luchtvaart wordt dit type schroef en bitje vaak gebruik voor het bouwen van vliegtuigen. Je herkent de Tri-Wing bitjes aan de drie sleuven die zo gevormd zijn dat er een kleine driehoek in het midden van de schroef ontstaat. De bitjes zitten tussen een kruiskop en een platkop in. Ze hebben namelijk drie uitstekende vlakken waarmee de schroef vastgepakt wordt. Van dit type bitje is er ook een speciale variant voor linkshandigen gemaakt. Dit noem je Opsit schroeven en bitjes. Hiermee draai je precies in de tegenovergestelde richting, waardoor linkshandigen makkelijker kunnen werken.

Vierkante bitjes: Robertson

De Robertson bitjes staan ook wel bekend als vierkante bitjes. Dit hebben ze te danken aan de vierkante vorm. Het design wordt veel gebruikt in Canada en in de houtbewerkingsindustrie. Het voordeel van dit type bitje en schroef is dat het gebruikt kan worden met één hand. De schroef blijft door het vierkante design van het bitje zo goed zitten, dat je ze niet beide apart vast hoeft te houden. Dit is erg handig als je moet schroeven op lastig bereikbare plekken.

De ogen van een slang: spanner bitjes en schroeven

De Spanner bitjes en schroeven worden ook wel ‘Snake-Eyes’ genoemd. Dit komt doordat de schroef twee gaatjes tegenover elkaar heeft zitten. De bit heeft 2 uitstekende puntjes, wat je wellicht doet denken aan een soort vork. Dit type wordt veel gebruikt in liften en pashokjes in Engeland en in de Verenigde Staten. Een nadeel van de Spanner bitjes is dat het wel eens voorkomt dat één van de voetjes afbreekt.

Alleen vast draaien: one-way bitjes en schroeven

Soms ben je bezig met klussen en wil je iets vastdraaien wat in principe nooit meer los hoeft. Dan kun je ervoor kiezen op te werken met One-Way schroeven. Deze zijn zo ontworpen dat je ze, zonder speciaal gereedschap, niet meer los kan krijgen. Hoewel je One-Way schroeven ook met een platkop bitje kan aandraaien, is het beter om speciale One-Way bitjes te gebruiken. Op die manier voorkom je eventuele schade aan de schroef. Als je de schroef los wil draaien, slipt het bitje uit de schroef.

Altijd alle bitjes bij de hand met een bitset

Zo, dat waren de meeste voorkomende bitjes die je kan tegenkomen tijdens het klussen. Nu je alles weet over welke bitjes bij welke schroeven passen, is het tijd om verder te gaan met jouw project of klus! Ontbreken de benodigde bitjes daarvoor? Geen probleem, wij hebben verschillende bitsets in ons assortiment. Zo kan jij snel verder met al je klussen!