Summer Sale
t.w.v. 20%
Profiteer nu van 20% korting op alles voor je werkplaats Summer Sale: Profiteer nu van 20% korting op alles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
DT-55114-dubbele-straalcabine-met-afzuiging-1.200 liter_0016_Datona-serie-3-DSC5206.png

Zandstralen doe je met het juiste straalmiddel

Zandstralen, ook wel gritstralen genoemd, is een techniek om vuil-, vet-, roest- of verfresten van een bepaald oppervlak te verwijderen. Overigens wordt er bij deze techniek geen zand gebruikt. Door gezondheidsredenen is stralen met zand al jaren niet meer toegestaan. Als je wil gaan zandstralen, heb je straalmiddel nodig. Er zijn veel verschillende soorten straalmiddelen op de markt. Welk straalmiddel je het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt jezelf het beste een paar vragen stellen om erachter te komen welk straalmiddel het meest geschikt is voor jouw situatie:

  • Ga je zandstralen met een straalketel of met een straalcabine?
  • Welk materiaal wil je gaan zandstralen?
  • Ga je voor precisie- of voor het grovere werk?

Straalmiddel voor straalketels en straalcabines

Straalmiddel is vaak geschikt voor straalketels óf voor straalcabines. Niet al het straalmiddel kun je met beide machines gebruiken. Zo is si-silicaat alleen te gebruiken met straalketels, terwijl speedblast juist geschikt is voor straalcabines en zandstralers. Soda past daarentegen zowel in straalketels als in de speciale soda straalcabines van Datona. Je keuze voor straalmiddel begint dus bij de vraag of je een straalketel of een straalcabine gaat gebruiken.

Wanneer je een straalketel gebruikt, zorg dan altijd voor de juiste bescherming. Het is belangrijk om je gezicht, ogen en luchtwegen goed te beschermen wanneer je gaat zandstralen. Dit doe je met een speciaal straalmasker. Bij het zandstralen met een straalcabine volstaat een set beschermende straalhandschoenen.

 

Verschillende soorten straalmiddel

Er zijn veel verschillende soorten straalmiddel op de markt. Zachte straalmiddelen zoals walnoot granulaat worden vooral gebruikt voor het verwijderen van roet en andere viezigheid. Soda is ook geschikt voor zachtere materialen, bijvoorbeeld voor het zandstralen van aluminium. Je kunt soda gebruiken voor het verwijderen van dunne verflaagjes. Dato-Blast lijkt heel erg op soda, maar dit straalmiddel lost minder goed op in water.

Een ander veelgebruikt straalmiddel is glasparel. Glasparel kan net als soda en Dato-Blast op aluminium gebruikt worden. Het straalmiddel is krachtiger dan soda en zal minder moeite hebben met het verwijderen van oude verflagen.

Straalmiddelen als speedblast en si-silicaat zijn zwaarder waardoor ze veel worden gebruikt voor het verwijderen van roest, verf en hardnekkig vuil. Deze straalmiddelen zijn gemaakt voor het grovere werk en worden bijvoorbeeld gebruikt op hout, beton, metaal en ijzer.

Welk straalmiddel kun je het beste gebruiken?

Als je weet wat voor straalmachine je gaat gebruiken en welk materiaal je gaat zandstralen, hoef je nog maar één vraag te beantwoorden om het juiste straalmiddel te kiezen. Ga je voor precisie- of voor het grovere werk? Je kunt stellen dat een fijne korrel voor het preciezere werk gebruikt wordt. Voor het grovere werk kun je het beste wat grotere korrels gebruiken.

Weet je na het beantwoorden van de vragen nog niet helemaal zeker welk straalmiddel je nodig hebt? Vraag dan zeker eens om advies van onze deskundige medewerkers!