20% korting op alles!
t.w.v. 20%
Shop alles voor je werkplaats nu extra voordelig 20% korting op alles! Shop alles voor je werkplaats nu extra voordelig
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
setje-schroefdraad-maken.jpg
Geschreven door Datona

Alles over draadsnijden en draadtappen

Heb je te maken met versleten of beschadigde schroefdraden? Of wil je een schroefdraad creëren in een net geboord of een bestaand gat? Dan zijn draadsnijden en draadtappen de technieken waar je mee aan de slag moet gaan. Het zijn twee verschillende technieken die je op verschillende momenten toe kunt passen. Draadsnijden doe je voor uitwendig schroefdraad, draadtappen voor inwendig schroefdraad.

Het onder de knie hebben van draadsnijden en draadtappen komt goed van pas bij veel verschillende klussen. Schroeven worden nou eenmaal in vrijwel iedere branche gebruikt. En overal waar schroeven aan te pas komen, heb je te maken met schroefdraad. Met het juiste tap- en snijgereedschap kun jij straks succesvol draadtappen en draadsnijden. 

Er zijn veel verschillende soorten sets met tap- of snijgereedschap op de markt. Veel sets bevatten zowel snij- als tapgereedschap. Ideaal, omdat het bij verschillende projecten nodig kan zijn om beide technieken toe te passen. Het verschil tussen de snij- en tapsets zit met name in het aantal maten van de snijplaten en tappen.

Draadsnijden met snijgereedschap

Snijgereedschap is zeer geschikt voor het snijden van uitwendig schroefdraad. Het is mogelijk om deze techniek op verschillende materialen toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan meerdere soorten metaal en hout. Snijgereedschap is een essentieel onderdeel tijdens het draadsnijden. Zonder de juiste tools zal het niet lukken om een strakke schroefdraad te snijden. Draadsnijden is heel goed zelf te doen. Het gebruik van snijolie tijdens het draadsnijden zorgt voor betere resultaten.

Draadtappen met tapgereedschap

Draadtappen is een handige techniek waarbij je bestaande of nog te boren gaten van schroefdraad kunt voorzien. Om te kunnen draadtappen heb je uiteraard geschikt tapgereedschap nodig. Een draadtap bevat groeven die overeenkomen met schroefdraad. Als je de tap in het geboorde gat draait, snijd je er een nieuwe schroefdraad in. Het is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat het bestaande of het te boren gat kleiner is dan de buitendiameter van de draadtap. Als de buitendiameter van de draadtap kleiner is, zal het niet mogelijk zijn om schroefdraad in het gat te tappen.

Tijdens het draadtappen is het essentieel dat er constant druk uitgeoefend wordt. Op die manier realiseer je het beste resultaat. Ook dien je erop te letten dat je het tapgereedschap met de klok mee draait.

Schroefdraad herstellen met het juiste tap- en snijgereedschap

Het herstellen van schroefdraad kan bij veel verschillende projecten en werkstukken nodig zijn. Zeker bij de wat oudere voertuigen, machines of voorwerpen kom je schroefdraad tegen die gereviseerd zal moeten worden. Zonder het reviseren van de schroefdraad, kan het voorkomen dat de schroef zijn werk niet meer goed kan doen. Als dit het geval is, loop je het risico dat onderdelen los zullen raken. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Door schroefdraad op tijd te reviseren voorkom je onnodige problemen. 

Zorg dat je het juiste tap- en snijgereedschap in huis haalt wanneer je zelf schroefdraad wil gaan reviseren. Onze specialisten adviseren je graag zodat jij altijd de juiste set uitkiest.