EK-korting!
t.w.v. 20%
Scoor jouw werkplaats items extra voordelig! Scoor jouw werkplaats items extra voordelig!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf

Tools voor elk project

Wij hebben écht alles voor in jouw werkplaats

Fix het met Datona

Voor de professionals en de echte doe het zelver

Auto

Assteunen

1 - 23 van 23 producten
Sorteren
Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis retourneren binnen 180 dagen

Artikel niet kunnen vinden?

Neem contact op met onze specialisten via de klantenservice

Wat zeggen onze klanten

4.8/5
Uitstekend!
Datona krijgt een 4.8/5 op basis van 23.890 beoordelingen.
5/5
Willem van den Bosch 7 weken geleden
“Zojuist de inrijklem ontvangen, goed verpakt, het in elkaar zetten was zeer eenvoudig. In de garage gezet motor erin gereden... Piece of cake! Mooi, solide en kwalitatief goed product! Erg blij mee. ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Henk Westrup 7 weken geleden
“Zowel online als in de winkel vriendelijk en deskundig behandeld Al meerdere aankopen gedaan in de loop van de tijd Zojuist weer een gereedschapskist besteld voor in de nieuwe bus Heb er alle vertrouwen in dat dit ook weer bevalt  ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Tjitte Kneefel 8 weken geleden
“eerste x besteld .. zeer tevreden over afhandeling en bezorging van dit product . veilig en vertrouwd ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Milan Perc 8 weken geleden
“Ik kijk graag en bestel weleens wat bij Datona omdat ze daar echt goede gereedschappen verkopen , top en ga zo door en tot n volgende bestelling . ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Hedser van der Veen van der Veen 8 weken geleden
“Kan geen verbeter punten bedenken. ”
Geverifieerde beoordeling

Keuzehulp voor assteunen

Inleiding

Assteunen 

In iedere werkplaats of garage waar aan auto’s gesleuteld wordt, mag een set met assteunen niet ontbreken. Assteunen zijn essentieel om op een veilige manier onder een auto, caravan, camper, bedrijfswagen of ander voertuig te sleutelen. Dankzij het sterke materiaal en de hoge maximale draagcapaciteit zijn assteunen in staat om het volledige gewicht van een voertuig te dragen. Afhankelijk van het type werkzaamheden dat je uit wil gaan voeren, kun je zelf bepalen hoeveel assteunen je onder de auto of een ander voertuig plaatst. Voor het verwisselen van een wiel heb je voldoende aan een enkele assteun. Wil je onder de voorkant van de auto gaan sleutelen? Dan plaats je twee assteunen bij de voorwielen van het voertuig. Het is ook mogelijk om de volledige auto boven de grond te laten hangen. Hiervoor heb je een set met vier assteunen nodig. 

Assteunen zijn erg eenvoudig in gebruik: na het opkrikken van een auto of een ander voertuig met een garagekrik, plaats je de assteun op het daarvoor bestemde punt. Assteunen dienen zo dicht mogelijk in de buurt van de wielen geplaatst te worden. Zodra de assteun op de juiste plek staat, kun je de autokrik laten zakken en vervolgens onder de auto vandaan halen. Nu rust het gewicht van de auto op de assteun en kun je veilig gaan sleutelen. Voor elk wiel van de auto kun je op dezelfde manier te werk gaan. 

Belangrijk: een autokrik is enkel en alleen bedoeld voor het liften van voertuigen. Het dragen van het gewicht van een auto of een ander voertuig doe je met behulp van assteunen. Beide hulpmiddelen heb je nodig als je aan de onderkant van een auto gaat sleutelen. 

Belangrijke kenmerken van assteunen 

Assteunen hebben één belangrijk doel. Ze dienen ervoor te zorgen dat jij veilig onder een auto, caravan, camper, vrachtwagen of ander voertuig kunt liggen en zorgeloos met je sleutelwerkzaamheden aan de slag kunt gaan. Ook tijdens het verwisselen van banden of tijdens het uitvoeren van onderhoud aan de remmen voorkom je onveilige situaties wanneer je assteunen gebruikt. 

Om bovenstaand doel te bereiken, moeten assteunen aan een paar belangrijke eisen voldoen. Ten eerste moeten assteunen enorm stabiel zijn en stevig op hun poten staan. Ze mogen niet om kunnen vallen wanneer het volle gewicht van een auto erop rust. Je ziet vaak dat assteunen een piramidevorm hebben en beschikken over drie of vier poten. Beide eigenschappen dragen bij aan de stabiliteit van de assteunen.  

Het draagvermogen of de maximale draagcapaciteit van assteunen is enorm belangrijk. De assteunen moeten in staat zijn om het gewicht van de auto, caravan, camper, bedrijfswagen of vrachtwagen te dragen. De draagcapaciteit van assteunen verschilt uiteraard per model. Een doe-het-zelver die af en toe onder zijn of haar eigen personenauto wil sleutelen, heeft voldoende aan een lagere draagcapaciteit dan professionals die werkzaamheden onder allerlei voertuigen uitvoeren. 

Ook de kwaliteit van assteunen mag niet vergeten worden. Een hoge maximale draagcapaciteit is leuk, maar als de assteunen van zeer lage kwaliteit zijn, zal dit maximale draagvermogen op den duur minder waard worden. Assteunen van hoge kwaliteit die netjes aan elkaar gelast zijn, gaan jarenlang mee en hoeven niet zomaar vervangen te worden. Door het gebruik van hoogwaardige materialen blijft het mechanisme om de hoogte van de assteunen in te stellen ook probleemloos werken. Daarnaast zal een kunststof coating helpen bij het beschermen van de assteunen tegen beschadigingen en krassen. Overigens zorgt zo’n kunststof coating er ook voor dat het voertuig niet wegglijdt. 

Het instellen van de hoogte van de assteunen moet soepel verlopen. Na het opkrikken van je auto wil je niet lang bezig zijn met het positioneren van de assteunen. Wanneer de assteunen gemakkelijk in te stellen zijn, kun je ze direct onder en rondom de wielen van de auto plaatsen. Je wil dat het mogelijk is om de assteunen nét iets lager dan de autokrik in te stellen. Zo passen de assteunen perfect onder de auto en kun je het voertuig rustig laten zakken totdat het volle gewicht op de assteunen rust. Natuurlijk moeten de assteunen van een vergrendeling zijn voorzien zodat ze niet zomaar naar beneden kunnen zakken. 

De onderkant van een auto ziet er niet altijd hetzelfde uit. Wel zijn er vlak bij de wielen van iedere auto stevige steunpunten te vinden. Deze steunpunten zijn gemaakt voor het plaatsen van assteunen. De kop, oftewel de bovenkant, van de assteunen moet universeel zijn en passen bij verschillende soorten auto’s. Het zou natuurlijk niet handig zijn als je voor iedere auto andere assteunen nodig hebt.

In het kort: het maximale draagvermogen, de kwaliteit en de stabiliteit van assteunen zijn het allerbelangrijkst om naar te kijken. Deze kenmerken bepalen immers of je veilig onder een auto of een ander zwaar voertuig kunt gaan sleutelen. 

Verschillen tussen assteunen voor auto’s en andere voertuigen

Tussen assteunen kunnen een aantal verschillen zitten. Assteunen gebruik je in principe altijd met hetzelfde doel, maar het voertuig waarvoor je ze gebruikt hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Het grootste verschil heeft dan ook te maken met het type voertuig waarvoor je het hulpmiddel in wil gaan zetten. Voor personenwagens gebruik je andere assteunen dan voor landbouwvoertuigen, grote campers of vrachtwagens. Dit heeft enkel en alleen met het gewicht van het voertuig te maken. Sommige assteunen zijn geschikt om 2 of 3 ton te dragen, terwijl andere modellen een maximaal draagvermogen van 6, 12 of zelfs 16 ton hebben. 

Het ontwerp en de dikte van het gebruikte materiaal spelen een grote rol in het maximale draagvermogen van assteunen. Als je assteunen uit dezelfde serie met een uiteenlopende draagcapaciteit met elkaar vergelijkt, zul je direct kunnen zien welke uitvoering krachtiger is. 12 ton assteunen zijn dikker en zwaarder dan assteunen die 2 ton kunnen dragen. 

De werkhoogte is een belangrijk punt om naar te kijken wanneer je assteunen aan wil gaan schaffen. Assteunen hebben een minimale en een maximale werkhoogte. Het is belangrijk dat een assteun, die op de minimale werkhoogte is ingesteld, onder de auto past nadat je het voertuig omhoog gekrikt hebt. Daarnaast moet de maximale werkhoogte hoog genoeg zijn voor het type werkzaamheden dat jij uit wil gaan voeren. Er zijn zelfs extra hoge assteunen te krijgen waardoor je zonder problemen onder een voertuig kunt gaan staan. 

Uiteraard speelt de werkhoogte ook een grote rol in het formaat van de assteunen. Als je de assteunen naar verschillende locaties mee wil nemen of na gebruik op wil kunnen bergen, is het belangrijk om te kijken naar de totale afmetingen. Een compacte set met assteunen voor personenwagens past zonder problemen in je auto, terwijl de hoge modellen minder makkelijk mee te nemen zijn. 

Het omhoog of omlaag brengen van assteunen gebeurt op verschillende manieren. Er zijn hoge assteunen die met een spindel werken. Dankzij een spindel kun je de hoogte van de assteun snel en zeer nauwkeurig aanpassen. Andere assteunen werken met een systeem waarbij je uit een aantal vaststaande posities kunt kiezen. Op de gewenste hoogte kun je de steun vergrendelen. Deze manier is minder flexibel omdat je bij sommige assteunen slechts de mogelijkheid hebt om uit 3 verschillende hoogtes te kiezen. Overigens hoeft dit voor veel doe-het-zelvers geen enkel probleem te zijn. 

De beste assteunen voor jouw garage

Het is sterk aan te raden om goede assteunen te gebruiken wanneer je onder auto’s gaat sleutelen. Assteunen zijn ontwikkeld om de veiligheid tijdens het uitvoeren van allerlei verschillende werkzaamheden te waarborgen. Een set met assteunen is een eenmalige investering. Met de assteunen van Datona kun je vele jaren vooruit. Zelfs als ze intensief gebruikt worden. De assteunen zijn namelijk voorzien van een kunststof coating. Deze coating beschermt de assteunen tegen beschadigingen en krassen. Daarnaast zorgt de coating er ook voor dat het voertuig niet weg zal glijden. 

Iedere doe-het-zelver of sleutelaar stelt andere eisen aan assteunen. De werkzaamheden die je uitvoert, en vooral aan welke voertuigen je sleutelt, bepalen welke assteunen het beste bij je passen. 

Doe-het-zelvers die graag aan hun eigen personenwagen sleutelen, hebben vaak genoeg aan een eenvoudige set met assteunen. Een set assteunen met een maximale draagcapaciteit van 2 ton is veelal voldoende. Heb je een wat zwaardere auto? Ga dan voor een assteunen set van 3 ton. Deze sets bevatten 2 losse assteunen waardoor je eenvoudig aan de voorkant, achterkant of zijkant van je auto kunt sleutelen. Bovenstaande sets komen goed van pas bij het verwisselen van autobanden of tijdens het uitvoeren van werkzaamheden aan de remmen. 

Wil je onder de auto kunnen liggen? Dan heb je een set met 4 assteunen nodig. Voor lichte personenwagens kom je uit de voeten met deze 4-delige assteunen set van 2 ton. Heb je te maken met zware SUV’s, campers of bedrijfswagens? Ga dan voor onze 6 ton sterke assteunen set. Ook deze set bevat 4 losse assteunen waardoor je voertuig de grond niet meer zal raken. 

Voor het dragen van vrachtwagens en zware landbouwvoertuigen, heb je enorm krachtige assteunen nodig. Gelukkig bieden we bij Datona hoogwaardige assteunen met een maximaal draagvermogen van 16 ton per stuk aan! Je kunt deze assteunen zowel los als per set van twee stuks bestellen. Uiteraard is het ook mogelijk om deze stabiele assteunen voor lichte voertuigen zoals caravans of auto’s in te zetten.  

Als je onder een auto door wil kunnen lopen, heb je extra hoge assteunen nodig. Door hoge assteunen te gebruiken, kun je comfortabel onder een auto werken en kun je overal beter bij. Hoge assteunen zijn zowel met als zonder spindel te krijgen. Met een spindel kun je de hoogte van de assteunen tot op de millimeter nauwkeurig instellen. Ga je voor een hoge assteun met spindel of kies je voor een hoge assteun met borgpen? Let er dan op dat het hier om losse assteunen gaat. Uiteraard is het ook mogelijk om de hoge assteunen als set te bestellen. 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen tijdens je zoektocht naar assteunen voor jouw werkplaats. Bij de productinformatie van al onze assteunen vind je de nodige informatie en de specificaties per model. 

Een set met assteunen koop je natuurlijk bij Datona

Als je op zoek bent naar een set met assteunen voor het dragen van je auto, zit je goed bij Datona. Bij Datona weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor assteunen of ander autogereedschap. Het aanbieden van een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding vinden wij enorm belangrijk. Al onze assteunen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn gemaakt van sterke materialen. We geven twee jaar garantie op alle assteunen uit ons assortiment zodat jij zorgeloos met jouw sleutelwerkzaamheden aan de slag kunt gaan. Uiteraard kun je altijd bij ons terecht wanneer je vragen over assteunen of andere producten hebt! 

In onze winkel kun je zien hoe de assteunen in de praktijk gebruikt kunnen worden. Er staan auto’s in onze showroom waardoor het mogelijk is om assteunen en andere producten uit te testen. Zo kun je op een eenvoudige manier meerdere assteunen met elkaar vergelijken om erachter te komen welke set het beste bij jou past. Onze winkel is dagelijks geopend en er staat altijd een drankje met wat lekkers klaar. Kom gerust eens langs om lekker rond te kijken! 

Op het YouTube kanaal van Datona vind je een heleboel video’s over het gebruik van assteunen en andere producten. Als je meer over assteunen wil weten, neem dan zeker eens een kijkje tussen onze video’s. In onderstaande video laat Rintje Ritsma zien hoe je onze 2 ton sterke autokrik met assteunen kunt gebruiken.

Ervaringen van andere monteurs

Het lezen van ervaringen van andere klussers is altijd een goed idee. Datona heeft duizenden reviews van sleutelaars, monteurs en doe-het-zelvers. Deze ervaringen kun je eenvoudig teruglezen in onze reviewsectie. Daarnaast kun je ook reviews bij specifieke assteunen vinden. Hierdoor kom je er snel achter hoe andere klussers over de assteunen van Datona denken. Het helpt je wellicht bij het maken van de juiste keuze. Ook de klantfoto’s die je bij verschillende producten zult vinden, kunnen je een uitstekend beeld geven van hoe de assteunen in de praktijk gebruikt worden. 

Bezorgen en retourneren van assteunen

Al onze assteunen worden altijd gratis bij je thuis afgeleverd. Het maakt niet uit of je een losse assteun of een set met 4 stuks bestelt. We kijken niet naar de orderwaarde. Daarnaast zorgen we voor een enorm snelle levering. Ideaal wanneer je de assteunen snel wil gebruiken om bijvoorbeeld de banden van je auto te verwisselen. Bestel op een werkdag voor 20:00 uur en wij verzenden jouw bestelling nog op dezelfde dag! Kom je er na het ontvangen van je bestelling achter dat de assteunen toch niet helemaal naar wens zijn? Dan kun je de assteunen gratis retourneren. Hiervoor krijg je van ons een zichttermijn van 180 dagen. We hopen je te mogen helpen bij het uitzoeken van nieuwe assteunen die wel aan al je eisen voldoen! 

Assteunen van de Website van het Jaar 

Wil je award-winning assteunen in huis halen? Voor jou als doe-het-zelver of voor het gebruik in een professionele garage? Kijk dan zeker eens naar de assteunen van Datona. Datona is in de laatste jaren meerdere keren benoemd tot Website van het Jaar. Deze award hebben we aan jullie te danken en daar zijn we enorm trots op. We blijven streven naar het leveren van de beste service en de hoogste kwaliteit. Dit vertalen we door naar onze assteunen en alle andere producten uit ons assortiment. 

Andere benodigdheden voor het sleutelen aan auto’s 

Om assteunen te kunnen plaatsen, heb je een autokrik nodig. Met een autokrik zorg je ervoor dat een auto of een ander voertuig van de grond komt. Het gebruik van een autokrik is dus de eerste stap wanneer je onder een auto wil gaan sleutelen of wielen moet gaan verwisselen. Aangezien je beide hulpmiddelen nodig hebt, bieden we handige sets met assteunen en krikken aan

Als je nog niet eerder met assteunen hebt gewerkt, wil je natuurlijk graag tot in detail weten hoe je dit handige hulpmiddel het beste kunt gebruiken. We hebben hierover een blog geschreven: “Hoe plaats ik assteunen?”. Na het lezen van dit artikel plaats jij assteunen binnen no-time onder jouw auto.