datona

Vragen? Bel 0516 423 338 | Openingstijden winkel

Mijn winkelwagen 0 Afrekenen
TrustedShops beoordelingen Datona9,4

Hoe moet ik een auto accu opladen met startkabels?

Het kan iedereen overkomen dat de accu van de auto leeg is, waardoor de auto niet meer wil starten. Oorzaken van een lege accu kunnen koude winternachten, het maken van veel korte ritjes of simpelweg een versleten accu zijn. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer de weg op, dus moet uw accu opgeladen worden. Startkabels, een jumpstarter of een acculader bieden de oplossing.

U moet goed weten wat u doet wanneer u startkabels gebruikt. Onjuist gebruik van startkabels kan leiden tot een kapotte accu of zelfs gevaarlijke situaties. U dient dan ook goed alle stappen in de juiste volgorde uit te voeren. Ook heeft u geschikte startkabels nodig met een dikke koperen kern. Voor dieselmotoren gebruikt u andere startkabels dan voor benzinemotoren. Ook de cilinderinhoud van uw motor bepaalt welke startkabels u nodig heeft. In plaats van startkabels zou u ook een acculader of een jumpstarter kunnen gebruiken, hiervoor gelden weer andere aansluitingsmethoden.

“Onjuist gebruik van startkabels kan leiden tot een kapotte accu of zelfs gevaarlijke situaties

Als u startkabels wilt gebruiken, begint u met het juist plaatsen van de twee auto’s. U kunt ze bijvoorbeeld met de neuzen tegenover elkaar zetten of vlak naast elkaar. Het is handig als uw startkabels wat langer zijn; dan heeft u wat meer speling. Daarna opent u de motorkappen en zoekt u de accu’s op. Het is mogelijk dat u niet bij de accu kunt komen bij bepaalde type auto’s. Kijk dan in uw instructieboekje waar u de startkabels dient aan te sluiten.

Volg de onderstaande stappen voor het opladen van uw auto:

Stap 1

Begin met het aansluiten van de rode kabel op de pluspool (+) van de helpende auto, sluit daarna het andere uiteinde van de rode kabel aan op de pluspool de auto met de lege accu.

Stap 2

Sluit de zwarte kabel aan op de minpool (-) van de volle accu, het andere uiteinde sluit u aan op de massa van de auto met de lege accu. Dit kan bijvoorbeeld een ongelakt carrosseriedeel zijn of een metalen deel van de motor.

Stap 3

Laat de auto met de volle, werkende accu ongeveer vijf minuten lopen. Dit kan het best met een verhoogd toerental door de auto in zijn vrij te zetten en het gaspedaal wat in te drukken.

Stap 4

Start nu de auto met de lege accu, en laat beide auto’s zo nog vijf minuten lopen.

Stap 5

Zet dan bij beide auto’s de achterruitverwarming en de blower aan voordat u de startkabels loshaalt, zodat de hoge laadstroom kan worden opgevangen. U haalt de startkabels los op precies de tegenovergestelde manier van hoe u ze geplaatst heeft.

Stap 6

Rijd nu minimaal een half uur met uw auto voordat u hem uitzet, zodat de accu opgeladen kan worden. De achterruitverwarming en de blower mogen weer uit. Hierna is uw accu weer opgeladen!

Het is erg belangrijk dat u de stappen in de juiste volgorde uitvoert, en dat u het juiste materiaal gebruikt. Zo blijven de accu’s heel en gaat u veilig te werk. Wilt u uw accu kunnen opladen zonder de hulp van een ander voertuig? Gebruik dan een jumpstarter of een acculader.

Wilt u graag meer advies over startkabels? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

loader