De nieuwe Datona werkplaatskalender is er!
t.w.v. € 20
Nu gratis bij je bestelling De nieuwe Datona werkplaatskalender nu gratis bij je bestelling!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
spanband-inrijklem-b-57502-58280.jpg

De beste manier om je motor te vervoeren

Heb je een nieuwe motor gekocht? Wil je graag motorrijden in het buitenland? Of kom je graag uitgerust aan op het circuit? Dan kan het vervoeren van je motor erg handig zijn. Wanneer je jouw motor gaat vervoeren, wil je natuurlijk dat dit soepel verloopt zonder schades of andere problemen. Dan is het handig om te weten wat de beste manier is om motoren te vervoeren. Je kunt je motor namelijk op verschillende manieren naar een andere locatie brengen.

De meest gebruikte methode is het vervoeren van motoren met behulp van een aanhanger. Het gebruik van een aanhanger is makkelijk, snel, relatief goedkoop en toegankelijk. Ook bestelwagens worden regelmatig gebruikt. Het voordeel van deze tweede optie is dat je motor droog staat en niet te maken krijgt met invloeden van buitenaf. Ook is het veiliger om je motor een tijdje achter te laten, want de kans op diefstal is een stuk kleiner wanneer je motor in een afgesloten busje staat.

Wat heb je allemaal nodig om je motor te kunnen vervoeren?

Voor het vervoeren van motoren heb je uiteraard een aantal zaken nodig. Om je motor op een aanhangwagen of in een busje te krijgen, kun je het beste gebruikmaken van oprijplaten. Zo rijd je jouw motor gemakkelijk omhoog. Ook uitladen is geen probleem. Vergeet niet om de oprijplaat in je aanhangwagen of busje mee te nemen!

Als je geen speciale motor aanhangwagen hebt, kun je gebruikmaken van een inrijklem. Een inrijklem kun je met een aantal schroeven aan de aanhangwagen bevestigen. Op die manier creëer je eigenlijk je eigen motor aanhangwagen. Het voorwiel van de motor plaats je in de inrijklem. De inrijklem zorgt er vervolgens voor dat je motor stevig op zijn plek blijft staan. Het gebruik van een inrijklem is nog niet genoeg om je motor veilig te kunnen vervoeren. Gebruik spanbanden zodat je motor geen kant meer op kan. Ook het schudden van je motor wordt hiermee voorkomen.

Hoe zet je jouw motor stevig vast?

Je kunt de spanbanden op verschillende manier bevestigen. Bepaalde spanbanden zijn voorzien van een wielharnas zodat ze perfect over de band van jouw motor passen. Ook voorkom je hiermee dat je motor beschadigd raakt door schurende spanbanden. Hetzelfde geldt voor spanbanden met een stuurharnas. Deze beschikken vaak over tankbescherming en voorkomen spanning op de kuipdelen van je motor. Het is voldoende om je motor op twee punten vast te zetten. Door gebruik te maken van spanbanden met een ratel heb je dit binnen een mum van tijd gedaan. Een aanhanger of busje met bindrails is erg handig om de spanbanden goed vast te kunnen zetten. Net als een inrijklem kun je bindrails in vrijwel iedere aanhanger vastschroeven.

Nog wat meer tips voor het vervoeren van motoren

Om je motor op de beste en meest veilige manier te kunnen vervoeren, kun je de volgende tips toepassen:

  • Voorkom dat je plotseling hard moet remmen. Ook hard optrekken is niet ideaal wanneer je een motor achter je auto hebt hangen.
  • Gebruik een hoes om je motor te beschermen tegen verschillende weersinvloeden.
  • Een aanhanger met een motor vraagt om een andere rijstijl. Let op je snelheid wanneer je een motor vervoert.
  • Als je met z’n tweeën bent is het stukken makkelijker om een motor in- en uit te laden.

In onderstaande video kun je zien hoe je een motor met een wielharnas vast kunt zetten: