Vaderdag sale
t.w.v. 20%
Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig! Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
straalcabine-van-90-liter_2.jpg

Een straalcabine of straalketel gebruiken

Ben je van plan om jezelf met zandstralen bezig te houden? Wil je roest, oude verflagen of ander vuil op een effectieve en efficiënte manier verwijderen? Dan heb je een straalcabine of een straalketel nodig. Maar welke van de twee kun je het beste gebruiken? Dit is grotendeels afhankelijk van de onderdelen, projecten of werkstukken die je wil gaan stralen. Ook de locatie waar je gaat werken speelt een belangrijke rol bij je keuze voor een straalcabine of een straalketel. Ga je in een werkplaats of garage aan de slag of wil je op meerdere locaties kunnen stralen? Verder kunnen er tussen verschillende straalcabines en straalketels ook nog een hoop verschillen zitten. Een doe-het-zelver die af en toe wat onderdelen wil stralen stelt over het algemeen minder hoge eisen aan de straalmachine dan een professional die zichzelf dagelijks met straalwerkzaamheden bezighoudt. 

Onderdelen stralen met een straalcabine

Straalcabines zijn ontwikkeld voor het stralen van losse onderdelen en relatief kleine werkstukken. Zo worden straalcabines vaak ingezet om roest van oude motor- of auto-onderdelen te verwijderen. Ook het verwijderen van verfresten of vuil is een eenvoudig klusje wanneer je een straalcabine in combinatie met goed straalmiddel gebruikt. Een straalcabine heeft als voordeel dat je een volledig gecontroleerde omgeving creëert. Je werkplaats blijft schoon en je hebt geen beschermingsmiddelen zoals een bril of masker nodig. Hier zit ook meteen de uitdaging: de onderdelen die je wil gaan zandstralen moeten in de straalcabine passen. Het is niet mogelijk om grote projecten of werkstukken te behandelen. Als je jezelf met het zandstralen van auto-onderdelen of andere kleine spullen wil bezighouden, dan is een straalcabine de juiste keuze voor jou. 

Projecten stralen met een mobiele straalketel

Met een straalketel heb je meer vrijheid dan met een straalcabine. Een mobiele straalketel neem je zonder problemen mee naar verschillende locaties. Daarnaast hoef je niet te letten op de grootte van onderdelen die je wil gaan zandstralen. Om die reden is een mobiele straalketel zeer geschikt voor het bewerken van trappen, houten meubels, betonnen vloeren, boten en andere grote projecten. Net als met straalcabines is het verwijderen van roest, verf en vuil zo gebeurd met een goede straalketel. Al je werkstukken zullen er binnen de kortste keren weer als nieuw uitzien. Let er wel op dat je met een straalketel geen afgesloten omgeving creëert. Hierdoor zul je met rondvliegend stof en vuil te maken krijgen. Een goede oplossing hiervoor is om een straalketel met afzuiging aan te schaffen. Kortom, zoek je een krachtige machine om verf, roest en vuil van grote werkstukken te verwijderen? En wil je op meerdere locaties kunnen stralen? Haal dan een mobiele straalketel in huis!  

Het juiste straalmiddel voor straalcabines en straalketels

Ongeacht of je een straalcabine of straalketel gebruikt, is het altijd belangrijk om het juiste straalmiddel te kiezen. Door het beste straalmiddel voor jouw werkstuk te gebruiken, kun je verbluffende resultaten generen. Bepaalde straalmiddelen zijn enkel voor één van de twee type machines geschikt. Vooral in combinatie met straalketels kun je veel verschillende soorten straalmiddel gebruiken. Si-Silicaat, walnootschaal en aluminiumsilicaat werken perfect met een straalketel van Datona. Korund is een voorbeeld van een straalmiddel dat veel met straalcabines wordt gebruikt. Ook zijn er straalmiddelen verkrijgbaar die je voor beide apparaten in kunt zetten. Lees onze blog “Zandstralen doe je met het juiste straalmiddel” als je hier meer over wil weten! 

Rintje Ritsma ligt in onderstaande video kort de verschillen tussen straalcabines en straalketels toe: