SALE
t.w.v. 20%
Shop met 20% korting op alles! SALE: Shop nu met 20% korting op alles!
Mijn account Inloggen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
 • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren binnen 180 dagen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
vacuumtestset.jpg

Het afstellen van de carburateurs van je auto of motor

Als de carburateurs van je auto of motorfiets niet meer synchroon lopen, heeft dit gevolgen voor de motor. Er is enkel sprake van een regelmatig draaiende motor wanneer de onderdruk in alle aanzuigtrajecten van de cilinder gelijk is. Enkele voorbeelden van problemen die kunnen ontstaan wanneer de carburateurs niet synchroon lopen, zijn de volgende:

 • Verslechterde respons op het gaspedaal
 • Vervelende trilling in het motorblok
 • De motor is niet meer in staat om het volledige vermogen te leveren

Wanneer je met dit soort problemen te maken krijgt, is het hoogtijd om de carburateurs van je auto of motorfiets op de juiste manier af te stellen.

Aandachtspunten bij het afstellen van carburateurs
Bij het afstellen van de carburateurs is het belangrijk om een aantal zaken vooraf te controleren. Alle onderdelen rondom de carburateurs dienen in een goede staat te zijn. Controleer de luchtfilters, inlaatspruitstukken en de bougies. Deze onderdelen mogen geen gebreken vertonen. Daarnaast moeten de ontsteking en de ventielen in orde zijn.

Carburateur synchroniseren in 4 stappen

Het afstellen van de carburateurs doe je in een aantal stappen. Als je de stappen volgt en de aandachtspunten niet vergeet, loopt de motor van jouw auto of motorfiets binnen de kortste keren weer als een zonnetje.

 • Stap 1: Maak een korte rit om de motor van je auto of motorfiets op te warmen en minimaliseer de luchtdoorlaat. Vervolgens schakel je de motor uit en wordt het tijd om de synchroonmeters erbij te pakken. Pak de benodigde onderdelen uit de koffer van de synchronisatie set en zet de meters in elkaar.
 • Stap 2: Bevestig de slang van de synchroonmeter op het motorblok. Afhankelijk van het motortype kun je de meters op de carburateurs, op de cilinderkoppen of op de inlaatspruitstukken bevestigen. Voor de carburateur of de cilinderkop dien je de sluitschroeven te verwijderen. Vervolgens kun je een adapter plaatsen. Bij carburateur synchronisatie sets worden verschillende adapters meegeleverd.
 • Stap 3: Na het aansluiten van de meters kun je de motor starten en de waardes aflezen op de manometers. Houd één carburateur aan als referentiepunt en stel de andere carburateurs op dezelfde waardes af. Controleer tussendoor altijd of de meters naar het juiste niveau terugzakken nadat je een klein beetje gas geeft.
 • Stap 4: Als de carburateurs weer synchroon lopen, kun je de motor uitschakelen en de meters loskoppelen. Geniet van je regelmatig draaiende motor!

Handige sets voor het afstellen van carburateurs

Een carburateur synchronisatie set is onmisbaar bij het afstellen van carburateurs. Door een goede set met synchroonmeters in huis te halen, weet je zeker dat je de motor van je auto of motorfiets weer netjes kunt laten lopen. Voor het afstellen heb je per carburateur één synchroonmeter nodig. Als je al weet dat je 4 carburateurs af moet gaan stellen, is het aan te raden om een voordeelset met 4 synchroonmeters in huis te halen. Het is zelfs mogelijk om direct voor een voordeelset van 12 meters te gaan!