Vaderdag sale
t.w.v. 20%
Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig! Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
onderdelen-zandstralen.jpeg

Het verwijderen van roest 

Roest kan op verschillende manieren ontstaan, afhankelijk van het materiaal waarmee je te maken hebt. In het geval van staal zal oxidatie de reden zijn dat je last van roest krijgt. Erg vervelend natuurlijk, maar roest is gelukkig vrij eenvoudig te verwijderen. Mits je het verwijderingsproces op de juiste manier aanpakt. Het verwijderen van roest doe je door te stralen. Met behulp van deze techniek, in combinatie met geschikt straalmiddel, kun je jouw onderdelen op een efficiënte en effectieve manier roestvrij maken. 

Er zijn veel verschillende soorten straalmiddel te krijgen waarmee roest verwijderd kan worden. Ieder type straalmiddel is geschikt voor bepaalde materialen. Je kunt met twee verschillende apparaten werken om roest te verwijderen: straalcabines en straalketels. In het kort zijn straalcabines geschikt voor relatief kleine onderdelen, aangezien het werkstuk in de bak van de straalcabine moet passen. Hierbij kun je denken aan fiets-, motor- of auto-onderdelen. Straalketels zijn daarentegen mobiel en kunnen overal gebruikt worden. Je hebt niet met een cabine te maken. Om die reden zijn straalketels bijvoorbeeld zeer geschikt voor het roestvrij maken van trappen of een terras met betonnen tegels. 

Roest verwijderen van metaal 

Niet iedere metaalsoort is hetzelfde. Dit betekent dat je ook niet voor elk metaal hetzelfde straalmiddel kunt gebruiken. Een roestbehandeling voor aluminium vraagt om een andere aanpak dan het roestvrij maken van een stalen of ijzeren onderdeel. Het straalmiddel dat je voor aluminium gebruikt, kun je ook toepassen bij andere zachte metalen. Hetzelfde geldt voor staal: straalmiddel voor staal kan uitstekend ingezet worden wanneer je ijzer wil gaan behandelen. Het verwijderen van zware roest van metaal is geen enkel probleem voor krachtig straalmiddel in combinatie met goede straalapparatuur. Bekijk altijd de eigenschappen van straalmiddel wanneer je op zoek bent naar de beste manier om roest van metaal te verwijderen. 

Betonnen tegels roestvrij maken

Ook op beton kunnen roestvlekken ontstaan. Dit wil je natuurlijk liever niet. Zonde van de mooie betonnen tegels die op je terras liggen! Of wat dacht je van roest op je betonnen buitenmuur? Door de juiste straaltechniek toe te passen, kun je het beton in en rondom je woning snel en gemakkelijk roestvrij maken. Hiervoor heb je speciaal straalmiddel voor beton en een straalketel nodig. Een mobiele straalketel breng je eenvoudig naar de plek waar de roest zich bevindt. Vervolgens ga je aan de slag met het behandelen van de roest op je betonnen gevels. Je zult merken dat de roest snel verdwijnt en dat je terras of muur er binnen de kortste keren weer brandschoon uitziet. 

Verwijder roest van fiets-, motor- en auto-onderdelen

Onderdelen van een fiets, motor of auto zijn vatbaar voor roest. Zeker wanneer je met oude tweewielers of oldtimers te maken hebt. Vroeger was de preventieve behandeling van roest nu eenmaal minder effectief dan tegenwoordig. Gelukkig is het verwijderen van roest van fiets-, motor- en auto-onderdelen geen enkel probleem. Door het formaat van dit soort onderdelen, kun je ze meestal met een straalcabine behandelen. Ideaal! Zo’n straalcabine kun je eenvoudig op een vaste plek in je werkplaats laten staan. Beschik je niet over de benodigde ruimte om een straalcabine een permanente plaats te geven? Dan kun je altijd nog kijken naar een tafelmodel. Na het roestvrij maken van al je fiets-, motor- of auto-onderdelen berg je de straalcabine eenvoudig op. 

In onderstaande video gaat Rintje Ritsma aan de slag met het verwijderen van roest van een Mercedes oldtimer: