BTW-vrije dagen
t.w.v. 21%
21% korting op alles! BTW-vrije dagen: 21% korting op alles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Hoe stel ik een momentsleutel in voor wielbouten?

Hoe stel ik een momentsleutel in voor wielbouten?

Wil je weten hoe je een momentsleutel instelt voor het sleutelen aan wielbouten? Dat leggen we hier kort voor je uit. Wil je graag uitgebreidere uitleg over het instellen van momentsleutels? Lees dan onze blog 'Hoe stel ik een momentsleutel in?'

Elke momentsleutel heeft een bepaald bereik in Newtonmeters (Nm). Deze eenheid geeft aan met hoeveel kracht je een wielbout vastdraait. Hoe weet je nou met hoeveel Newtonmeter je de wielbouten vast zet? Vaak is dit te vinden in de bijschriften van de auto of vraag het anders na bij uw dealer. Veelal wordt er bij de momentsleutels een omrekentabel meegeleverd. Zo reken je Newtonmeter gemakkelijk om naar Pnd/Ft. Pnd/Ft (Pound-foot) wordt veel gebruikt bij Amerikaanse auto’s.

Wielbouten van bijvoorbeeld een Audi A3 draai je vast met een kracht van 120 Nm (zowel stalen als lichtmetalen velgen).

Hoe stel je de momentsleutel nu in?

De momentsleutel beschikt over 2 schaalverdelingen: 1 verticale as en 1 horizontale as. Als eerste maak je de vergrendeling los van de momentsleutel. Deze zit vaak onderaan het handvat. Als tweede stap draai je het handvat links- of rechtsom. Nu draai je de bovenkant van het handvat naar het gewenste aantal Nm op de schaalverdeling van de horizontale as. Vervolgens is met de horizontale as het aantal Nm nauwkeurig in te stellen. Op de Nm nauwkeurig! Door middel van de vergrendeling is het aantal Nm te fixeren en weet je zeker dat dit niet veranderd tijdens het sleutelen.

Door het handvat linksom te draaien, krijgt de sleutel meer moment. Wanneer het handvat rechtsom gedraaid wordt, verliest de sleutel moment.

Tip: Stel na gebruik van de momentsleutel de momentsleutel in op het laagste aantal Newtonmeters. Zo komt er minder spanning op de inwendige veer te staan en behoudt het zijn spanning. Zo voorkom je dat de momentsleutel voor wielbouten onnauwkeurig wordt.

Heb je nog vragen over het gebruik van een momentsleutel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten van de klantenservice.