Vaderdag sale
t.w.v. 20%
Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig! Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
momentsleutels

Hoe stel ik een momentsleutel in voor wielbouten?

Wil je weten hoe je een momentsleutel instelt voor het sleutelen aan wielbouten? Dat leggen we hier kort voor je uit. Het instellen van momentsleutels is erg eenvoudig als je de alle stappen nauwkeurig volgt.

Het bereik van momentsleutels

Elke momentsleutel heeft een bepaald bereik in Newtonmeters (Nm). Deze eenheid geeft aan met hoeveel kracht je een wielbout vastdraait. Hoe weet je nou met hoeveel Newtonmeter je de wielbouten vast kunnen zetten? Vaak is dit te vinden in de bijschriften van de auto. Je kunt het ook altijd navragen bij de autodealer.

Wielbouten van bijvoorbeeld een Audi A3 draai je vast met een kracht van 120 Nm. Dit geldt voor zowel stalen als lichtmetalen velgen.

Veelal wordt er bij een momentsleutel een omrekentabel meegeleverd. Zo reken je Newtonmeter gemakkelijk om naar Pnd/Ft. Pnd/Ft (Pound-foot) wordt veel gebruikt bij Amerikaanse auto’s.

Hoe stel je de momentsleutel nu in?

De momentsleutel beschikt over 2 schaalverdelingen: 1 verticale as en 1 horizontale as. Als eerste maak je de vergrendeling van de momentsleutel los. Deze zit vaak onderaan het handvat. Daarna draai je het handvat links- of rechtsom. Vervolgens draai je de bovenkant van het handvat naar het gewenste aantal Nm op de schaalverdeling van de horizontale as. Hierna kun je met de horizontale as het aantal Nm op de juiste manier instellen. Op de Nm nauwkeurig! Door middel van de vergrendeling is het aantal Nm te fixeren en weet je zeker dat dit niet veranderd tijdens het sleutelen.

"Door het handvat linksom te draaien, krijgt de sleutel meer moment. Wanneer het handvat rechtsom gedraaid wordt, verliest de sleutel moment."

Tip: stel na gebruik van de momentsleutel de momentsleutel in op het laagste aantal Newtonmeters. Zo komt er minder spanning op de inwendige veer te staan. Door dit te doen voorkom je dat de momentsleutel voor wielbouten onnauwkeurig wordt.

Heb je nog vragen over het gebruik van een momentsleutel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten van de klantenservice.