FLITSDEAL: Gereedschapswagen + papierrolhouder + 2 rollen papier
t.w.v. 29%
Van € 565 nu voor € 399 FLITSDEAL: Gereedschapswagen + papierrolhouder + 2 rollen papier met € 165 korting
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
Momentsleutel

Hoe werkt een momentsleutel?

Wanneer we aan de slag gaan met een momentsleutel, is het vooraf belangrijk om te weten of de momentsleutel linksom én rechtsom kan draaien, of alleen rechtsom. Er zijn namelijk moeren en bouten met tegendraadse schroefdraad op de markt. Hiervoor heb je een sleutel nodig die zowel linksom als rechtsom kan draaien. Wanneer je met normale bouten werkt, is een rechtsdraaiende momentsleutel perfect.

“Wanneer de spanning op de veer toeneemt, wordt de kracht van de momentsleutel ook verhoogd. Hoe strakker de veer, des te meer kracht (Nm) de sleutel aan kan.” 

Werking van een momentsleutel

Een momentsleutel werkt in de basis hetzelfde als een ring-/steeksleutel of ratelsleutel. De momentsleutel wordt namelijk ook gebruikt voor het vastzetten van moeren en bouten. Net als een ratelsleutel heeft een momentsleutel een ratelmechanisme. Rechtsom kan de sleutel dus wel kracht uitoefenen, maar linksom niet. Hierdoor hoef je, in tegenstelling tot bij een ring-/steeksleutel, de momentsleutel niet steeds van de bout af te halen.

Toch is een momentsleutel anders dan een ratelsleutel. Waar je bij een ratelsleutel altijd kracht uit kunt oefenen, kan dat bij een momentsleutel slechts tot het ingestelde moment. Hierdoor voorkom je dat de bout of moer te strak wordt aangedraaid. Waar de hefboom van een ratel uit massief metaal bestaat, heeft de momentsleutel een veer in de hefboom zitten. Wanneer de spanning op de veer toeneemt, neemt de kracht van de momentsleutel ook toe. Hoe strakker de veer, des te meer kracht (Nm) de momentsleutel aan kan. Hierdoor hebben grotere momentsleutels meer bereik in moment dan kleinere momentsleutels. De veer is groter en kan meer spanning leveren. Wanneer je een nieuwe momentsleutel zoekt is het daarom belangrijk om goed te kijken naar het maximale bereik.

Voordat je de bout met een momentsleutel vast gaat draaien, moet je weten welk moment bij de bout past. Bij auto- en motorfabrikanten staat dit meestal in de handleiding vermeld. Zo niet, raadpleeg dan de fabrikant.

Juiste aansluiting op een momentsleutel

Nu gaan we de juiste dop op de momentsleutel plaatsen. Met deze dop gaan we de bout aandraaien. De aansluitingen van momentsleutels zijn niet altijd hetzelfde. Hierdoor past niet elke dop op iedere momentsleutel. Dit zijn de verschillende mogelijkheden: ¼”, ⅜”, ½", ¾” en 1". Gelukkig zijn doppensets eindeloos uit te breiden.

Je stelt de momentsleutel in op het juiste moment en trekt, met de wijzers van de klok mee (rechtsom), aan de sleutel. Door een heffende beweging te maken, draait de bout of moer steeds verder om de schroefdraad. Dit gaat door totdat de momentsleutel klemt of stopt wanneer je aan het einde van de schroefdraad bent gekomen. Hier onderscheidt de momentsleutel zich van een ratelsleutel: bij een ratelsleutel kun je oneindig door blijven draaien, totdat je eigen kracht opraakt. Een momentsleutel stopt automatisch bij het ingestelde moment. Je kunt nog steeds de heffende beweging maken, maar de sleutel zet geen kracht meer. De bout of moer is namelijk vastgezet op het ingestelde moment.

De momentsleutel opbergen

Nadat je met een momentsleutel hebt gewerkt, is het heel belangrijk dat je de veer in de momentsleutel weer laat ontspannen. Dit betekent dat je de momentsleutel gaat opbergen in de minimale stand. Hierdoor zal er geen verloop in de nauwkeurigheid optreden. Wanneer je dat niet doet, zal de veer slijten, waardoor uiteindelijk de waardes veranderen.

Wil je graag meer advies voor het gebruik en de werking van een momentsleutel? Bel, chat of mail dan vrijblijvend met de experts van Datona. 

Ook leggen we je graag meer uit over het instellen van een momentsleutel!