20% korting op alles
t.w.v. 20%
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Hoe repareer je schroefdraad en afgebroken bouten?

Heb jij versleten schroefdraad in jouw auto of motor? Of is er een bout afgebroken? Met deze sets van Datona herstel jij razendsnel schroefdraad of verwijder je een afgebroken draadeind. Wij gaan een aantal van deze sets bij langs en leggen jou uit hoe je ze gebruikt. Vind je het fijner om te zien hoe het moet in plaats van het te lezen? Geen probleem! Voor elk setje hebben we een video gemaakt waarin Rintje het ook nog eens uitlegt én voordoet.

Kapot schroefdraad repareren

Met de Gloeispiraal schroefdraad reparatieset

Gloeispiraal schroefdraad reparatieset

Voor het herstellen van kapot schroefdraad, bijvoorbeeld voor een bougie, hebben wij een reparatieset. Hierin zit eigenlijk alles wat je nodig hebt. Wij leggen je uit hoe je deze gebruikt! Bekijk ook de video van Rintje voor meer informatie!

Stap 1. Haal in het geval van een bougie even de cilinderkop los. Dit maakt het een stuk makkelijker om uiteindelijk te boren, te tappen, en de bus er in te zetten. Hierna kun je de kop vastzetten in een bankschroef voor wat meer stabiliteit.

Stap 2. Boren. Je boort nu een gat op de plek waar het kapotte schroefdraad zit. Het gat dat je boort moet één maat kleiner zijn dan de tap die je gaat gebruiken. Daardoor kun je het nieuwe schroefdraad daar straks in ‘tappen’.

Stap 3. Tappen. Draai de tap in het gat dat je net hebt geboord. Nu graaf je eigenlijk een nieuw schroefdraad in het gat dat je zojuist hebt geboord. In principe vindt de tap zijn richting wel, maar het is goed om er wel even voor te zorgen dat de tap niet scheef gaat.

Stap 4. De bus erin draaien. Pak de juiste maat bus erbij. Nu kun je de bus erin draaien. Het eerste deel kun je met de hand draaien om te kijken of hij past, en daarna draai je hem met de bougiesleutel helemaal vast.

Met de Helicoilset M5-M12

Helicoilset m5-m12

Voor het tappen van schroefdraad kun je ook de 131-delige Helicoilset M5-M12 gebruiken. Alle onderdelen het repareren van schroefdaad kun je vinden in deze set! Gebruik je deze set? Volg dan deze stappen of bekijk de video waarin Rintje het uitlegt:

Stap 1. Boren. Met de meegeleverde boor maak je het gat van het schroefdraad groter.

Stap 2. Tappen. Draai de tap nu in het zojuist geboorde gat. Nu heb je in principe een grotere maat gat dan je eerst had.

Stap 3. Draai nu de bus erin. Hiervoor gebruik je de maat bus die past bij de tap die je hebt gebruikt. Dit doe je met het bijgeleverde montagehulpstuk.

En je bent klaar!

Een afgebroken draadeind verwijderen

Met de 25-delige draadeind uitdrijfset

25-delige draadeind uitdrijfset

Als je bout afbreekt dan is dat natuurlijk vervelend. Vooral als de bout ergens inwendig is afgebroken en niet direct aan het oppervlak zit, bijvoorbeeld in het motorblok. Gelukkig hebben we daar het 25-delige draadeind uitdrijfsetje voor! Wij leggen je uit hoe je deze gebruikt. Bekijk ook het filmpje van Rintje om te zien hoe je te werk gaat!

Stap 1. Kies de goede maat boor en bijbehorende extractorstift. Afhankelijk van de grootte van de bout kies je één van de verschillende boormaten.

Stap 2. Pak de bijpassende boorgeleider en plaats deze met de grootste opening naar het gat toe. Hiermee stabiliseer je de boor en zorg je ervoor dat je recht boort.

Stap 3. Boor nu de bout door het midden helemaal door.

Stap 4. Sla de extractorstift in het gat dat je zojuist hebt geboord. 

Stap 5. Draai de bijbehorende moer op de extractorstift.

Stap 6. Gebruik een moersleutel om met deze moer de extractorstift en daarmee de kapotte bout eruit te halen.

Een dolgedraaide bout of moer verwijderen

Met het setje Moerverwijderaars

Moerverwijderaars

Heb je een bout of moer die kapot gedraaid is, bijvoorbeeld in je motorblok, dan is het vaak moeilijk om deze er weer uit te krijgen. Met dit setje moerverwijderaars wordt het een stuk makkelijker! Bekijk ook de video met Rintje! Dit is hoe je te werk gaat.

Stap 1. Plaats de dop van de juiste grootte over de dolgedraaide bout of moer heen.

Stap 2. Draai de dop er weer af. De dop bijt zich vast in de kapotgedraaide bout of moer, en trekt deze zo met zich mee eruit.

Met de afgebroken bouten verwijderset

Afgebroken bouten verwijderset

In plaats van het setje moerverwijderaars te gebruiken zou je ook kunnen kiezen voor de verwijderset met een linkse tap. Bekijk ook even snel de video waarin Rintje het uitlegt en volg dan deze stappen:

Stap 1. Zoek de goede maat.

Stap 2 (Optioneel). Soms moet je ook nog even boren om het gat wat dieper te maken zodat de tap meer grip krijgt.

Stap 3. Stop de tap in de dolgedraaide bout en draai hem rond. De tap pakt de bout nu stevig vast.

Stap 4. Draai daarna de tap er met de vastgegrepen bout uit.