Vaderdag sale
t.w.v. 20%
Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig! Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf

Tools voor elk project

Wij hebben écht alles voor in jouw werkplaats

Fix het met Datona

Voor de professionals en de echte doe het zelver

Filters

Sorteren

Geschikt straalmiddel

Geschikt straalmiddel

Welk straalmiddel wil je gebruiken in de cabine of ketel?

Prijs

tot
Stralen

Straalketel

1 - 19 van 19 producten
Sorteren

Artikel niet kunnen vinden?

Neem contact op met onze specialisten via de klantenservice

Wat zeggen onze klanten

4.8/5
Uitstekend!
Datona krijgt een 4.8/5 op basis van 23.890 beoordelingen.
5/5
Willem van den Bosch 5 weken geleden
“Zojuist de inrijklem ontvangen, goed verpakt, het in elkaar zetten was zeer eenvoudig. In de garage gezet motor erin gereden... Piece of cake! Mooi, solide en kwalitatief goed product! Erg blij mee. ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Henk Westrup 5 weken geleden
“Zowel online als in de winkel vriendelijk en deskundig behandeld Al meerdere aankopen gedaan in de loop van de tijd Zojuist weer een gereedschapskist besteld voor in de nieuwe bus Heb er alle vertrouwen in dat dit ook weer bevalt  ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Tjitte Kneefel 6 weken geleden
“eerste x besteld .. zeer tevreden over afhandeling en bezorging van dit product . veilig en vertrouwd ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Milan Perc 6 weken geleden
“Ik kijk graag en bestel weleens wat bij Datona omdat ze daar echt goede gereedschappen verkopen , top en ga zo door en tot n volgende bestelling . ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Hedser van der Veen van der Veen 6 weken geleden
“Kan geen verbeter punten bedenken. ”
Geverifieerde beoordeling

Keuzehulp voor straalketels

Inleiding

Straalketel

Zandstralen is een handige methode om roest of verf van metalen, houten of kunststof oppervlakken te verwijderen. Met een straalketel kun je dit soort werkzaamheden eenvoudig zelf uitvoeren. Het grote voordeel van een straalketel is het mobiele ontwerp. Straalketels zijn voorzien van wielen en kun je overal neerzetten. Zo kun je een mobiele straalketel bijvoorbeeld inzetten voor het zandstralen van (houten) meubels, carrosserieën, trappen of zelfs de onderzijde van een boot. Allemaal grote voorwerpen die zwaar en lastig te verplaatsen zijn. Een mobiele straalketel is ideaal voor dit soort voorwerpen, aangezien je de ketel naar de voorwerpen toebrengt in plaats van andersom. 

Om een mobiele straalketel te kunnen gebruiken, heb je een compressor nodig. Het aansluiten van een compressor op een straalketel is zo gebeurd. Hierna kun je direct aan de slag met het zandstralen van allerlei werkstukken. Natuurlijk heb je ook bepaalde onderdelen en accessoires nodig om de straalwerkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan een straalpistool, straalmasker, nozzles en straalmiddel. De meeste van dit soort accessoires worden standaard meegeleverd wanneer je een mobiele straalketel aanschaft. Bij de productinformatie van iedere straalketel kun je terugvinden wat je er allemaal bij krijgt. 

Over welke eigenschappen moet een goede straalketel beschikken? 

Een mobiele straalketel is onmisbaar wanneer je op meerdere locaties wil gaan zandstralen. Natuurlijk is niet iedere straalketel hetzelfde. Er zitten een hoop verschillen tussen de modellen. Ook niet iedere doe-het-zelver stelt dezelfde eisen aan een mobiele straalketel. Er zijn een aantal punten of eigenschappen waar je naar kunt kijken, als je op zoek bent naar een nieuwe straalketel. Aan de hand van onderstaande kenmerken kun je bepalen of de straalketel aan jouw wensen en eisen voldoet:

  • Inhoud: de inhoud van een straalketel bepaalt hoeveel straalmiddel je in de straalketel kunt plaatsen. Hoe groter de inhoud van de mobiele straalketel, hoe langer je door kunt gaan zonder de ketel bij te hoeven vullen. Als je veel aan middelgrote tot grote projecten zoals carrosserieën of boten werkt, is het aan te raden om voor een grote straalketel te kiezen.
  • Grootte: de grootte van een mobiele straalketel staat in principe in lijn met de inhoud. Toch is ook de grootte iets om rekening mee te houden. Je moet namelijk wel ruimte hebben om de mobiele straalketel kwijt te kunnen of wellicht mee te nemen. Uiteraard geldt: hoe groter de straalketel, hoe meer ruimte je in jouw bus of werkplaats nodig hebt.
  • Straalmiddel: straalketels kunnen met verschillende soorten straalmiddel werken, maar niet met allemaal. Straalmiddel beschikt over uiteenlopende eigenschappen waardoor bepaalde middelen geschikt zijn voor specifieke klussen. Soda is bijvoorbeeld ideaal voor hard hout en vette metalen onderdelen. Voor het verwijderen van roest en oude verflagen is si-silicaat een uitstekend straalmiddel. 
  • Afzuiging: als je jouw werkplek schoon wil houden, is het aan te raden om een straalketel met afzuiging in huis te halen. Tijdens het zandstralen komt stof vrij waardoor je werkplaats vies kan worden. Een mobiele straalketel met afzuiging is onmisbaar wanneer je een stoffige werkplek wil voorkomen.
  • Meegeleverde accessoires: ben je al in het bezit van de benodigde accessoires en onderdelen of heb je nog niets in huis? Houd hier rekening mee wanneer je een nieuwe mobiele straalketel aan wil schaffen. Veel straalketels worden geleverd met de nodige accessoires en straalmiddel zodat je gelijk aan de slag kunt.
  • Prijs-/kwaliteitverhouding: natuurlijk wil je niet te veel betalen voor een nieuwe mobiele straalketel. Bedenk goed waar een straalketel voor jou aan moet voldoen, zodat je de beste ketel voor de juiste prijs aan kunt schaffen. Ben je bijvoorbeeld enkel bezig met het zandstralen van kleine onderdelen? Dan heb je geen grote straalketel nodig. 

Verschillen tussen mobiele straalketels

Niet alle mobiele straalketels zijn hetzelfde. De ene straalketel beschikt over een afzuiging en is geschikt voor grote voorwerpen, terwijl een andere straalketel gemaakt is voor het zandstralen van auto- of motoronderdelen. De kenmerken van een straalketel bepalen of de ketel geschikt is voor het type werkzaamheden waarvoor jij ‘m wil gaan gebruiken. 

De inhoud van een straalketel is enorm belangrijk. Hier kijk je vaak als eerste naar wanneer je wil gaan stralen. Als je al weet of grotendeels in kunt schatten wat voor soort voorwerpen je wil gaan stralen, kun je hier een passende straalketel bij zoeken. Ga je jezelf bezighouden met meubels, boten en andere grote spullen? Kies dan voor een mobiele straalketel met een inhoud van 80 liter. Voor kleine onderdelen is een straalketel met 15, 20 of 26 liter bijvoorbeeld ook al ruim voldoende. Daartussenin vind je ook nog straalketels met een inhoud van 45 of 50 liter. 

Hoe meer inhoud een straalketel heeft, hoe groter het apparaat is. Let hierop wanneer je beperkte ruimte in je werkplaats of garage hebt. Als je de straalketel mee wil nemen, moet de ketel natuurlijk wel in je bedrijfswagen passen. De kleinste straalketels hebben een hoogte van net 70 centimeter. Ook komt de breedte niet boven de 40 centimeter uit. Deze modellen nemen weinig ruimte in beslag. Straalketels met een inhoud van 80 liter komen boven de 1 meter uit en zijn bijna twee keer zo breed. 

Mobiele straalketels beschikken niet over een cabine. Je zult te maken krijgen met rondvliegend stof in je werkplaats of garage. Als je geen geschikte plek om te stralen hebt, kun je eens kijken naar een mobiele straalketel met afzuiging. Dankzij de afzuiging voorkom je dat je werkplaats stoffig wordt. 

Werk je aan projecten met meerdere materialen? Dan kan het zijn dat je verschillende soorten straalmiddel nodig hebt. De meeste straalketels hebben plek voor één soort straalmiddel, maar een duo straalketel kun je gebruiken met meerdere soorten straalmiddel. Het wisselen van straalmiddel is niet meer nodig wanneer je een duo straalketel gebruikt. Hierdoor bespaar je veel tijd en kun je aan een stuk doorwerken. 

Mobiele straalketels zijn in staat om met verschillende soorten straalmiddel te werken. Denk aan soda, si-silicaat, aluminiumsilicaat, walnootschaal en straalgrit voor luchtgommen. Bedenk met welk doel je jouw straalketel wil gaan gebruiken. Wil je verf en roest verwijderen? Dan is si-silicaat een geschikt straalmiddel. Controleer altijd waarvoor een bepaald straalmiddel geschikt is en of het in je straalketel past. Bij de productinformatie van de ketels vind je terug welk straalmiddel je kunt gebruiken. Natuurlijk helpen wij je hier ook graag bij! 

De mobiele straalketels beschikken allemaal over wielen waardoor je ze eenvoudig kunt verplaatsen. De meeste modellen hebben 2 wielen en één vaste poot waar ze op staan. Door ze te kantelen kun je de straalketels gemakkelijk verplaatsen. Ook zijn er straalketels met 2 vaste en 2 zwenkwielen te verkrijgen. Deze modellen kun je zonder kantelen door je werkplaats heen manoeuvreren. Wanneer je met opstapjes en dergelijke te maken hebt, is een mobiele straalketel met twee wielen makkelijker te verplaatsen. 

Iedere straalketel heeft een compressor nodig. Hoe groter de mobiele straalketel, hoe krachtiger de compressor moet zijn. Wij adviseren altijd om voor een compressor met een volume van minimaal 100 liter en een afzuigcapaciteit van 350 liter per minuut te kiezen, dan weet je zeker dat je goed zit. 

Alle mobiele straalketels worden gemonteerd geleverd. Ook de nodige accessoires zoals een straalpistool, straalmasker, trechter en straalmiddel krijg je er vrijwel altijd bij. Hierdoor kun je gelijk aan de slag zodra je jouw nieuwe straalketel in huis hebt. Bij de productinformatie van ieder model kun je terugvinden wat je er allemaal meegeleverd wordt. 

Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte straalketel

Het kan best lastig zijn om een geschikte straalketel uit te zoeken. Wij helpen je graag bij je zoektocht naar een nieuwe ketel voor jouw werkplaats. Weet je al wat voor soort voorwerpen je wil gaan zandstralen? En in wat voor ruimte(s) je de straalketel gaat gebruiken? De antwoorden op dat soort vragen gaan je enorm helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Als je twijfelt over de inhoud van een mobiele straalketel, raden we altijd aan om voor de grotere uitvoering te kiezen. Zo weet je zeker dat je goed zit. Het zou vervelend zijn als je regelmatig straalmiddel bij moet vullen wanneer je onverwachts toch regelmatig met grotere werkstukken zoals boten of carrosserieën bezig bent. Een mobiele straalketel van 80 liter is voor veel doe-het-zelvers zeer geschikt. Ook uitvoeringen met een inhoud van 45 liter worden veel gebruikt. 

Klussers die sporadisch wat kleine onderdelen willen stralen, kunnen het beste kiezen voor een straalketel van 26 liter. Deze modellen nemen weinig ruimte in beslag en doen wat ze moeten doen. Ook zijn de straalketels van 26 liter een budgetvriendelijke oplossing.

Sta je te zandstralen in je eigen open werkplaats en wil je voorkomen dat je veel schoon moet maken? Dan is een mobiele straalketel met afzuiging de beste keuze voor jou. De afzuiging zuigt al het vrijgekomen stof op en zorgt er ook nog eens voor dat je beter zicht op je werkstuk hebt. 

Bepaalde onderdelen bestaan weleens uit meerdere materialen. Als je hier veel mee te maken hebt, kan het handig zijn om een duo straalketel in huis te halen. Een duo straalketel kun je met twee soorten straalmiddel vullen, waardoor je gemakkelijk en snel af kunt wisselen. Duo straalketels zijn essentieel voor doe-het-zelvers die efficiënt te werk willen gaan. Natuurlijk kun je de duo straalketel ook met één type straalmiddel vullen. Je beschikt dan over een totale inhoud van 74 liter. 

Heb je nog niets in huis, op een compressor na, en wil je morgen beginnen met stralen? Ga dan voor een echte starterset waarbij alles wat je nodig hebt meegeleverd wordt. Deze mobiele straalketel van 45 liter wordt geleverd met een pistool, trechter, straalmasker en straalmiddel. 

Hopelijk is het nu wat makkelijker voor je om een geschikte straalketel uit te kiezen. Bij ieder product vind je specifieke informatie over de ketel. Als je graag advies wil, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Onze specialisten staan klaar om je verder te helpen! 

Redenen om jouw nieuwe straalketel bij Datona te kopen 

Als je een mobiele straalketel bij Datona koopt, zul je hier geen spijt van krijgen. We hebben een enorm aanbod met verschillende mobiele straalketels, waardoor er altijd wel een model te vinden is dat volledig aan jouw wensen en eisen voldoet. Natuurlijk staan onze medewerkers ook altijd klaar om je van passend advies te voorzien. Stel je vragen online via de chat of maak gebruik van WhatsApp. Bellen of mailen is uiteraard ook mogelijk!

Wil je de mobiele straalketels in het echt bewonderen? Kom dan gerust langs in onze winkel. In de showroom kun je de straalketels rustig bekijken en vergelijken. We zullen laten zien heo de straalketels werken en waar alle onderdelen voor dienen. Ook is het in het echt veel makkelijker om de grootte van de straalketels te boordelen. 

Naast dat je langs kunt komen om de straalketels te bekijken, hebben we ook tientallen video's over stralen gemaakt. In een groot deel van deze video's op ons YouTube kanaal komen onze straalketels naar voren. De video's kunnen je helpen tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe straalketel.

Beoordelingen van doe-het-zelvers

Ontdek wat andere klussers van onze straalketels vinden. Bij iedere straalketel hebben onze klanten de mogelijkheid om reviews en klantfoto's achter te laten. Als jij op zoek bent naar een nieuwe straalketels, kunnen deze beoordelingen je helpen bij het maken van de beste keuze. Natuurlijk kun je ook de duizenden reviews over Datona nalezen, via onze website of via Google. Kom erachter wat onze klanten over ons zeggen en bepaal of Datona de plek is waar jij jouw nieuwe straalketel aan wil schaffen! 

Het verzend- en retourproces voor een mobiele straalketel 

Alle mobiele straalketels kun je gemakkelijk online bestellen. Wanneer je een nieuwe straalketel voor 20:00 uur bestelt, verzenden wij de ketel nog op dezelfde werkdag. Hierdoor garanderen we dat je snel aan de slag kunt met het zandstralen van jouw werkstukken. Je houten meubel, trap, boot of auto onderdeel ziet er binnen de kortste keren weer als nieuw uit! 

De mobiele straalketels worden gratis bezorgd. De ketels zijn al gemonteerd waardoor je vrijwel gelijk aan de slag kunt. Mocht de straalketel achteraf toch niet helemaal aan je wensen voldoen? Dan kun je de ketel gratis retourneren. Hiervoor heb je tot 180 dagen de tijd. Je hoeft geen reden voor retour op te geven. Uiteraard helpen we je graag om alsnog een geschikte straalketel voor jouw werkplaats te vinden. 

Award-winning straalketels van Datona 

Onze webshop is meermaals verkozen tot Website van het Jaar. Hier zijn we trots op! Awards als dit tonen aan dat we kwaliteit en service hoog in het vaandel hebben staan. Ook onze mobiele straalketels zijn van hoge kwaliteit. Op ieder model zit een garantieperiode van twee jaar. We leveren straalketels voor echte klussers die ieder project met twee handen aanpakken. Langdurige relaties met onze klanten vinden we belangrijk. We staan voor transparante communicatie en delen graag onze vakkennis met iedere doe-het-zelver. Samen zorgen we ervoor dat jij optimaal van een nieuwe straalketel kunt genieten. 

We hebben veel meer dan alleen mobiele straalketels

Bij Datona bieden we veel meer dan mobiele straalketels aan. Als je kleine voorwerpen, zoals auto- en motoronderdelen, wil gaan zandstralen, kun je ook eens kijken naar onze straalcabines. Door een straalcabine te gebruiken, voorkom je rondvliegend stof in je werkplaats en is het niet nodig om een straalmasker of handschoenen te dragen. Verder hebben we allerlei losse accessoires en andere benodigdheden voor straalketels in ons assortiment. Denk aan verschillende straalpistolen, straalmiddelen, reserveonderdelen en handige accessoires

Wil je meer weten over zandstralen? Of over het gebruik van verschillende straalmiddelen? Lees dan onze informatieve blogs over stralen. Voor doe-het-zelvers die met een straalketel aan de slag willen gaan, raden we de volgende artikelen aan: “Hoe werkt een straalketel?” en “Meubels zandstralen”. Als je over de blogs of over onze andere producten vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!