BTW-vrije dagen
t.w.v. 21%
21% korting op alles! BTW-vrije dagen: 21% korting op alles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
Ultrasoon

Ultrasoon Reinigers: hulp bij aanschaf en gebruik

Een professionele reiniger, maar dan beschikbaar voor iedereen: met een ultrasoon reiniger maak je moeilijk te reinigen onderdelen gemakkelijk ultraschoon. Maar hoe werkt een ultrasoon reiniger precies, en hoe gebruik je het voor het reinigen van onderdelen in je werkplaats?

Wat is een ultrasoon reiniger?

Een ultrasoon reiniger is een apparaat dat onderdelen in een reinigingsbadje grondig schoonmaakt middels ultrasoon geluid.

In het apparaat wordt elektrische energie omgezet in geluidsgolven in een vloeistof, waardoor miljoenen bubbels ontstaan. De energie die daarbij vrijkomt zorgt voor een grondige reiniging. Dat is vooral handig voor onderdelen met kieren en uitsparingen waar je moeilijk bij kunt komen. Omdat je niet hoeft te schrobben of boenen is het ook erg geschikt voor kwetsbare onderdelen.

Het voordeel van ultrasoon reinigen:

  • Het is effectief en reinigt snel
  • Reinigt ook op moeilijk bereikbare plaatsen
  • Reinigt mild en zonder beschadigingen

Ultrasoon reinigers komen in verschillende maten. Bij Datona vind je ultrasoon reinigers van 2, 3, 10 en 15 liter.

Waarvoor kun je een ultrasoon reiniger gebruiken?

Ultrasoon reinigers zijn geschikt voor allerlei kwetsbare materialen zoals glas, keramiek, rubber, sommige kunststoffen en metalen. Ultrasoon reinigen wordt professioneel toegepast voor bijvoorbeeld medische onderdelen, in de tandheelkunde, voor elektronica en auto-onderdelen. Ook voor delicate spullen zoals sieraden is de ultrasoon reiniger ideaal.

Ook thuis en op de werkplaats is de ultrasoonreiniger perfect voor het schoonmaken van bijvoorbeeld carburateurs en verstuivers. Stof, vuil, kalk en olie worden makkelijk verwijderd in de ultrasoon reiniger.

Hoe werkt een ultrasoon reiniger?

Een ultrasone reiniger bestaat uit een tank met water, een generator en een ultrasone transducer. Je kunt een object reinigen in de tank van de ultrasoon reiniger met water of speciale ultrasoon vloeistof en eventueel een reinigingsvloeistof.

De ultrasone generator zet elektrische energie om in ultrasone frequentie. De transducer zet het ultrasone elektrische signaal om in ultrasone trillingen. Dat veroorzaakt een geluid dat buiten het menselijk gehoor zit.

In de vloeistof in de tank ontstaat dan een negatieve druk waardoor er miljoenen belletjes ontstaan die beginnen te trillen. Daardoor botsen de belletjes tegen elkaar op en imploderen ze. Door de kracht die daarbij vrijkomt wordt het vuil op de items in de ultrasoon reiniger losgeweekt. Dat zorgt voor een grondige, maar milde reiniging, óók op plekken waar je normaal gesproken niet bij kunt komen.

Hoe gebruik je een ultrasoon reiniger?

Vul tank met water en eventueel reinigingsvloeistof. Plaats de items die je schoon wilt maken in het mandje, en warm de reiniger op. Het reinigen van de items duurt tot ongeveer 15 minuten, maar het opwarmen van de vloeistof kan tot wel een uur in beslag nemen.

⚠️Voor bepaalde onderdelen is het belangrijk dat de ultrasoon reiniger niet te warm wordt. Een carburateur mag bijvoorbeeld niet worden gereinigd boven de 60 graden.

De juiste ultrasoon reiniger kiezen

Welke reiniger je kiest is onder andere afhankelijk van de afmeting van de onderdelen die je wilt reinigen. Bij Datona vind je ultrasoon reinigers van 2, 3, 10 en 15 liter. Houd er rekening mee dat de tank voor minimaal 2/3, maar nooit geheel gevuld wordt met water, dus kies een reiniger waar je item gemakkelijk en ruim in past.

Verder kies je een reiniger op basis van reinigingskracht. Een hoger vermogen en lagere frequentie zorgt voor meer reinigingskracht. Ook ultrasoon reinigers met een hoge frequentie kunnen prima reinigen, alleen duurt het reinigen dan langer.

Welke ultrasoon vloeistof moet ik gebruiken?

In een ultrasoon reiniger kun je in principe gewoon water gebruiken. Maar met een speciale ultrasoon vloeistof worden je items nog beter gereinigd.

Er zijn universele ultrasoon vloeistoffen te koop, zoals de Ultrasonic MC reiniger, maar er zijn ook materiaal-specifieke vloeistoffen zoals de Descalant 747 voor het reinigen van kalk- en steenaanslag in bijvoorbeeld tanks, leidingen en apparatuur.

Hoe vaak kan ik de ultrasone vloeistof gebruiken?

Je kunt de ultrasoon vloeistof meerdere keren gebruiken. Hoe vaak dat kan is afhankelijk van hoe snel de vloeistof vuil wordt. Filter wel het afval uit het badje voordat je aan een nieuwe schoonmaakbeurt begint.

Moet ik mijn spullen na een ultrasoon reiniging nabehandelen?

Na het ultrasoon reinigen spoel je de items grondig af met water, zodat alle ultrasoon vloeistof wordt weggespoeld. Zorg dat je de spullen vervolgens goed droogt zodat je oxidatie voorkomt.

Wil je meer informatie over ultrasoon reinigers? Neem contact op met onze productexperts