Shop NU tijdelijk alle fietsitems met maar liefst 25% korting!
t.w.v. 25%
Gebruik de kortingscode: TOURFLITS Profiteer nu met de kortingscode: 'TOURFLITS' van 25% korting op ons uitgebreide assortiment fietsitems!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
vragen-stralen

Veelgestelde vragen straalketel

De ene straalketel is de andere niet. We kunnen ons voorstellen dat je wat vragen over straalketels en straalmiddelen hebt. Na het lezen van deze blog met veelgestelde vragen en antwoorden over de straalketel, weten we zeker dat jij wat hebt bijgeleerd.

Hoe werkt een straalketel?

Een straalketel doet in feite hetzelfde als schuurpapier. Het schuurt de bovenlaag van het te stralen werkstuk. De straalketel blaast onder grote luchtdruk straalmiddel op het te stralen oppervlak, waardoor de bovenlaag wordt aangetast. Dit kan een verflaag zijn, maar ook roest of vettigheid kan aangepakt worden. Het straalmiddel verwijdert de bovenlaag, waardoor er weer een mooie onderlaag te voorschijn komt.

Een straalketel wordt vaak gebruikt voor het restaureren van auto's, motoren, boten en tractors. Maar ook voor het schuren van houten meubelen zoals tafels, stoelen, banken, keukens en trappen. Een straalketel is alleen te gebruiken in combinatie met een compressor.

Welke straalketel heb ik nodig?

Datona heeft diverse straalketels in het assortiment. Deze verschillen voornamelijk in grootte. De straalketels hebben een ketelinhoud van o.a. 20 liter, 45 liter en 80 liter. Kleine werkstukken of voorwerpen, zoals losse auto-onderdelen, kunnen uitstekend gestraald worden met een compacte straalketel. Denk hierbij aan een ketelinhoud van bijvoorbeeld 20 of 45 liter. De straalketel met een ketelinhoud van 45 liter is ook erg geschikt voor het stralen van houten meubels. Voor grote oppervlakken, zoals carrosserie stukken of gevels, wordt een straalketel met een inhoud van 80 liter aangeraden.

Ook het kiezen van de juiste straalmiddelen voor een straalketel is van groot belang. Wanneer er slechts met één straalmiddel gestraald wordt, is een 45 liter of 80 liter straalketel uitstekend. Als er met meerdere straalmiddelen gewerkt wordt, is een kleine ketel van 20 of 45 liter aan te raden. Deze zijn eerder leeg, waardoor ze eenvoudig voorzien kunnen worden van een ander straalmiddel.

Het vervangen van straalmiddel kan een vervelende klus zijn. De straalketel moet goed schoongemaakt worden voordat de ketel gevuld wordt met een ander straalmiddel. Als het oude straalmiddel achterblijft kan dit verstoppingen veroorzaken.

Welk straalmiddel heb ik nodig?

Straalmiddel voor straalketels is eenmalig te gebruiken en heeft zijn eigen kenmerken. Niet al het straalmiddel is geschikt voor iedere ondergrond. Voor een straalketel zijn verschillende straalmiddelen geschikt. Enkele voorbeelden zijn soda, si silicaat en aluminiumcilicaat.

Soda

Soda is een zacht straalgrit dat ideaal is voor het zandstralen van aluminium, hout, steen, kunststof en glasvezel. Ook voor gevelreiniging en het verwijderen van graffiti is dit product uitermate geschikt. Het eindresultaat van dit straalgrit is een semi ruw oppervlak. Soda is erg handig doordat het na gebruik besproeid kan worden met water. Hierdoor zal het straalgrit oplossen. Wanneer je soda gebruikt in een andere ketel dan een speciale soda straalketel, dien je een soda blasting kit te monteren op de straalketel.

Wordt veel gebruikt voor: Verwijderen van verf en lak bij autorestauratie, verwijderen van graffiti
Voor het zandstralen van: Blik, auto motoren, aluminium
Geschikt voor: Straalketels
Eindresultaat: Semi ruw
Hardheid: 0.05 – 0.20 mm
Vorm: Rond

Si silicaat

Si silicaat is een straalgrit dat veel wordt gebruikt voor het reinigen van gevels en beton. Ook voor het verwijderen van graffiti kun je si silicaat gebruiken. Daarnaast wordt het ook veel toegepast bij het stralen van hout. Dit komt omdat het straalgrit geen ijzeren deeltjes bevat. Er kan achteraf geen roestvorming ontstaan. Si silicaat is alleen bruikbaar voor straalketels.

Wordt veel gebruikt voor: Reinigen gevels/beton, verwijderen graffiti, verwijderen verf/waslaag
Voor het zandstralen van: Beton, steen, gevels, hout
Geschikt voor: Straalketels
Eindresultaat: Ruw oppervlak
Hardheid: 0.2 – 0.8 mm
Vorm: Kantig

Aluminiumsilicaat

Aluminiumsilicaat is een straalgrit dat uitermate geschikt is voor het verwijderen van zware roest. Aangezien dit straalmiddel snel splijt en dus éénmalig te gebruiken is, is dit straalgrit alleen bedoeld voor straalketels.

Wordt veel gebruikt voor: Scheepsbouw, weg- en waterbouw, gevel- en betonsanering, verwijderen van zware roest en verf van vele metalen.
Voor het zandstralen van: Alle ijzermetalen (zoals aluminium, ijzer, RVS, staal)
Geschikt voor: Straalketels
Eindresultaat: Ruw oppervlak
Hardheid: 0.1 – 0.4 mm
Vorm: Scherp en kantig

Wat voor compressor moet ik gebruiken?

De compressor die je gebruikt voor het stralen moet een minimale ketelinhoud van 100L hebben. Het luchtverbruik moet minimaal 350L/Min bedragen. Er dient altijd op een werkdruk van maximaal 3-6 bar gestraald te worden. Dit wordt ingesteld op de compressor. Ook mag de slang tussen de compressor en de straalketel niet langer zijn dan 3 meter.

Uiteraard kun je voor meer informatie onze specialisten raadplegen.

Uiteraard kun je voor meer informatie onze specialisten raadplegen.