SALE
t.w.v. 20%
Shop met 20% korting op alles! SALE: Shop nu met 20% korting op alles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
Gereedschap

Wat is het verschil tussen Engels en metrisch gereedschap?

Misschien ben je wel eens in aanraking gekomen met Engelse moeren, bouten of Engels gereedschap. En misschien vraag je jezelf af wat het verschil tussen Engels en Europees gereedschap is. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, gaan we terug in de tijd.

Maatvoering van gereedschap in verschillende landen

Tot in de late 18e eeuw hanteerde ieder land nog zijn eigen maatvoering. Napoleon vond dat hier een einde aan moest komen en besloot daarom om het metrische stelsel, afgeleid van 1 meter, in te voeren in alle veroverde landen. Dat bestond op dat moment uit bijna heel West-Europa. Engeland en het Verenigd Koninkrijk behoorden hier echter niet toe en bleven, net als Canada, met de Engelse maatvoering werken. Deze was gebaseerd op basis van inches.

"Metrisch gereedschap werkt met alle afgeleiden van een meter. In het Engelse stelsel is alles gebaseerd op inches."

Uiteindelijk gingen steeds meer landen over op het metrische stelsel. Ook Engeland stapte in 1975 over. Daarom is het goed mogelijk dat je nog steeds in het bezit bent van een Engelse klassieker zoals een Jaguar, Range Rover, Land Rover, Mini, Rover en MG waarbij de oude maatvoering wordt gehanteerd. In de Verenigde Staten hanteren ze nog steeds de Engelse maatvoering, waardoor auto's van Chevrolet en motoren van Harley Davidson in de meeste gevallen zijn uitgerust met Engelse bouten en moeren. Dit betreft vooral de uit Amerika ingevoerde auto’s en motoren.

Het verschil tussen Engels en metrisch gereedschap

Op het eerste gezicht lijken de Engelse doppen verbluffend veel op de metrische doppen. Wie de schuifmaat erbij pakt, zal zien dat het verschil in milliliters en soms tienden van millimeters zit. Dit kleine verschil is essentieel bij het los- en vastdraaien van moeren en bouten. Hiermee voorkom je namelijk dat bouten beschadigd raken.

Millimeters, centimeters en inches

Metrisch gereedschap werkt met alle afgeleiden van een meter, zoals centimeters en millimeters. In het Engelse stelsel is alles gebaseerd op inches, zoals 1 inch, ¾ inch, ½ inch en ⅛ inch. Een inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Wanneer je een bout of moer met een metrische steeksleutel aan wil draaien, kan het dus voorkomen dat deze net te groot of te klein is. In dit geval heb je met een Engelse bout of moer te maken.

De draairichting van gereedschap

Daarnaast zit er nog een groot verschil tussen Engelse en metrische bouten: de draairichting. Bij de metrische maatvoering draai je rechtsom als je een bout vast wil draaien, bij de Engelse maatvoering is dit precies andersom.

In de webshop van Datona vind je diverse Engelse doppensets en Engelse sleutelsets, waarmee je eenvoudig aan Engelse klassiekers en Amerikaans ingevoerde auto’s en motoren kunt sleutelen.

Wil je graag meer advies over Engels en metrisch gereedschap? Bel, mail of chat dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.