20% korting op alles
t.w.v. 20%
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
momentsleutels

Wat is een momentsleutel?

Misschien heeft u er wel eens iemand over horen praten of heeft u wel eens een momentsleutel zien liggen in een autowerkplaats. Maar waar wat is nou een momentsleutel en waar gebruikt u het voor?

Voordat we verder gaan met de momentsleutel, is het belangrijk om te weten wat een ‘Newtonmeter’ inhoudt. Een Newtonmeter staat voor de kracht die wordt uitgeoefend met een hefboom van 1 meter. Newtonmeter is namelijk de eenheid voor koppel, ook wel moment.

Wanneer er een kracht van 100 Newton (100 N) wordt uitgeoefend met een hefboom van 1 meter, is dat 100 Newtonmeter (100 Nm).

Om een bout of moer vast te draaien, moet er kracht gezet worden. Vaak wordt daar een hefboom bij gebruikt, zoals een ring/steeksleutel of een ratelsleutel. Daarmee kan namelijk meer kracht worden uitgeoefend dan met uw eigen vingers. Nu heeft ieder materiaal, zoals metalen, een vooraf bepaald moment. Wanneer er teveel kracht op uitgeoefend wordt, wordt het moment overschreden en gaat het barsten of scheuren.

In deze situaties gebruikt u dan de momentsleutel als hefboom, in plaats van een ring/steek- of een ratelsleutel. Een momentsleutel zorgt ervoor dat, ongeacht de kracht dat er op uitgeoefend wordt, het moment niet wordt overschreden. Een momentsleutel stopt dan automatisch met kracht uitoefenen. Zodra het gewenste moment is bereikt geeft de sleutel een hoor- en voelbare klik.

Momentsleutels zijn er in alle soorten en maten. Een grote sleutel heeft een langere hefboom dan een kleine sleutel. Daardoor kan een grote sleutel meer kracht zetten. Iedere momentsleutel heeft daarom een bepaald bereik in Nm. Grote sleutels hebben een hoog Nm bereik, maar zijn minder precies als er gewerkt moet worden met weinig Nm. Kleine momentsleutels zijn juist heel precies, maar kunnen niet veel Nm aan. Het is dus belangrijk om u goed te laten informeren welke momentsleutel bij uw werkzaamheden past. Naast grote en kleine formaten is er ook nog verschil in de werkwijze van momentsleutels. De meeste worden handmatig ingesteld, terwijl er ook sleutels zijn die digitaal in te stellen zijn.

Vooral bij zachte materialen is het heel belangrijk om een momentsleutel te gebruiken. Enkele voorbeelden zijn:

Licht metalen velgen. Het materiaal is relatief zacht, maar een velg moet wel goed vast zitten om te voorkomen dat het er afvliegt. Met een momentsleutel kan een velg daardoor met maximale kracht worden gemonteerd. Racefietsen. Een racefiets wordt vaak gemaakt van koolstofvezel onderdelen. Dit materiaal is licht, sterk en buigt niet. Wanneer het wel moet buigen, knapt het. Daarom is een momentsleutel hierbij erg belangrijk. Cilinderpakkingen. Een pakking dicht de ruimtes tussen twee metalen en voorkomt dat olie ontsnapt uit een motorblok. Wanneer de een pakking te strak aangedraaid wordt, gaan deze scheuren en kan de olie alsnog ontsnappen. Het is dus belangrijk om cilinderbouten met het juiste moment aan te draaien. Wilt u graag meer advies voor het aanschaffen van de juiste momentsleutel? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Lees ook onze andere blogs over momentsleutels:

Hoe werkt een momentsleutel?
Hoe stel ik een momentsleutel in?