Shop NU tijdelijk alle fietsitems met maar liefst 25% korting!
t.w.v. 25%
Gebruik de kortingscode: TOURFLITS Profiteer nu met de kortingscode: 'TOURFLITS' van 25% korting op ons uitgebreide assortiment fietsitems!
Mijn account Inloggen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
 • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren binnen 180 dagen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
luchtgommen

Wat is luchtgommen?

Luchtgommen is een vrij nieuwe techniek bedoelt om vooral houten oppervlakken van hun oude lagen verf of was te ontdoen. Dankzij het stralen krijgt het hout haar originele uitstraling terug en zijn de producten klaar voor een nieuwe afwerklaag. Zoals gezegd wordt deze techniek vooral gebruikt voor hout, maar je kunt het ook toepassen op metaal of steen.

De drie belangrijkste kenmerken van luchtgommen

Stralen met behulp van deze techniek kenmerkt zich door:

 • Een constante en exacte dosering van straalmiddel

Bij luchtgommen is een constante aanvoering van dezelfde hoeveelheid straalmiddel erg belangrijk. Dit zorgt voor een strakke afwerking van het materiaal, waardoor het makkelijker wordt om een nieuwe afwerklaag toe te passen op het product. Controleer of jouw straalpistool de juiste afstelmogelijkheden voor houtstralen heeft. Doe dit voordat je begint!

 • Een lage straaldruk

Wanneer je gaat stralen op oppervlaktes zoals hout, is het belangrijk dat dit met beleid gebeurt. Wanneer er te veel druk ontstaat, kun je de oppervlakte beschadigen. Zorg er daarom voor dat je niet meer dan 2 bar aan straaldruk hebt.

 • Fijn straalmiddel

Bij het kiezen van straalmiddel is het belangrijk dat je eerst kijkt naar het oppervlaktesoort en de vervuilingsgraad van het product. Bij luchtgommen gebruik je over het algemeen fijn straalmiddel, want dit geeft het gladste resultaat.

Materialen die je kan luchtgommen

Zoals eerder benoemd kun je op luchtgommen op metaal en steen. Het voordeel van deze techniek is dat metaal nooit zal oxideren door het stralen. Verder kan het worden toegepast om stenen oppervlaktes te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonstralen van je terras of voorgevel.

Benodigdheden om te beginnen met luchtgommen

Nu je meer weet over de kenmerken van deze techniek en de materialen waarop het toepasbaar is, zijn we aangekomen bij de benodigdheden. Om te beginnen met luchtgommen heb je de volgende producten nodig:

 • Een straalketel

Voor het gommen van meubels raden wij een straalketel aan. Dit werkt eenvoudiger dan een straalcabine omdat producten als een houten stoel of een complete trap simpelweg niet in een cabine passen.

 • Een straalpistool

Voor deze techniek heb je een straalpistool nodig dat je zeer nauwkeurig af kunt stellen. Let daar dus goed op wanneer je er een koopt. Zorg er ook voor dat je de kop (nozzle) tijdig vervangt. Dit voorkomt schade aan het straalpistool.

 • Straalmiddel geschikt voor luchtgommen

Straalmiddel voor luchtgommen bestaat uit zeer fijne korrels van slechts 0,1 tot 0,35 mm. Dit zorgt ervoor dat je alleen de oude laklaag verwijderd zonder het materiaal verder te beschadigen.

 • Een compressor met de juiste capaciteit

Om te stralen heb je een goede compressor nodig die een bepaalde luchtdruk aan kan. Wij raden je dan ook aan om een compressor te kiezen met een inhoud van minstens 100 liter.

De grootste verschillen tussen luchtgommen en zandstralen

Luchtgommen en zandstralen zijn technieken die erg op elkaar lijken. Vaak worden deze twee termen door elkaar gehaald. Toch zijn er wel enkele verschillen.

Ten eerste is luchtgommen een veel ‘fijnere’ techniek dan zandstralen. Bij gommen wordt een zacht straalmiddel gebruik onder lage druk, terwijl je bij zandstralen kiest voor een scherper straalmiddel met meer druk. Verder kun je luchtgommen goed toepassen op ondergronden met veel details. Denk bijvoorbeeld aan een antieke stoel met allerlei versieringen in het hout. Wanneer je dit soort stoelen gaat zandstralen zullen de details vervagen.

Een ander verschil is dat er bij luchtgommen geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen. Verder is het goedkoper dan zandstralen en werkt luchtgommen sneller.