BTW-vrije dagen
t.w.v. 21%
21% korting op alles! BTW-vrije dagen: 21% korting op alles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
krik

Wat zijn krikpunten en waar zitten ze?

Het plaatsen van een krik onder een auto lijkt zo eenvoudig. Je schuift de krik ergens onder de auto en krikt hem omhoog zou je denken. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. De krik moet wel onder de krikpunten geplaatst worden. Wat krikpunten precies zijn en waar ze zitten, leggen we uit in deze blog.

Krikpunten zijn, het woord zegt het al, punten waar de krik onder de auto geplaatst moet worden. Autofabrikanten voorzien hun auto’s van deze punten om eventuele schade aan de onderkant van de auto te voorkomen. Deze punten zijn extra verstevigt, omdat een krik een klein drukpunt heeft ten opzichte van de hele auto. Wordt de krik verkeerd geplaatst, dan is het mogelijk dat de kokerbalk (de balk die achter de dorpel langs loopt) of de fels (de gebogen rand waar de metalen platen samen zijn geknepen) gaat buigen. Daarom is het dus heel belangrijk de krik altijd onder het krikpunt te plaatsen. Dit geldt ook voor autobruggen waarbij de wielen van zowel de grond als de brug vrijkomen.

“Wordt de krik verkeerd geplaatst, dan is er grote kans dat de kokerbalk of de fels gaat buigen.” 

Krikpunten zitten onder de auto. In de meeste gevallen onder de deur en pal naast de wielkasten. Maar de krikpunten zitten niet altijd op dezelfde plek. Dit verschilt per automer en zelfs per autotype. Wel staan ze altijd beschreven in de handleiding van de auto. Dus kijk voor de exacte locaties altijd in de gebruikershandleiding. Daarnaast zijn de krikpunten te herkennen aan een driehoekje waar het punt mee wordt aangegeven. Als zowel de locatie als het driehoek zijn gevonden, weet je zeker dat de krik op de juiste plek staat.

Wil je graag meer advies over krikpunten? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

TIP: mocht de krik groter zijn dan het krikpunt, leg er dan een blokje hout of rubber tussen. Anders kan het als nog voorkomen dat de fels beschadigt.

Lees ook onze blog over het plaatsen van een krik: Hoe plaats ik een krik?