Shop NU tijdelijk alle fietsitems met maar liefst 25% korting!
t.w.v. 25%
Gebruik de kortingscode: TOURFLITS Profiteer nu met de kortingscode: 'TOURFLITS' van 25% korting op ons uitgebreide assortiment fietsitems!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
oprijplaat

Wat is de juiste lengte van een oprijplaat?

Oprijplaten worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Ze komen van pas bij het in- en uitladen van goederen in een bestelauto of in een aanhangwagen. Maar ook auto'smotoren, scootmobielen, elektrische fietsen en zitmaaiers worden geregeld vervoerd via een aanhangwagen of bus. Voor het in- en uitladen is een stevige oprijplaat onmisbaar!

Veel mensen die op het op het punt staan om een oprijplaat aan te schaffen, twijfelen over de juiste lengte van de oprijplaat. Een langere oprijplaat heeft een kleine hellingshoek, waardoor het vervoersmiddel eenvoudig omhoog te drukken is. Maar hierdoor is de oprijplaat minder sterk, vaak duurder en minder handig om mee te nemen. Een korte oprijplaat is sterker, maar vergroot de hellingshoek. Hierdoor wordt het in- en uitladen weer wat moeilijker. Bij te korte oprijplaten kan het zelfs gevaarlijk zijn.

"De formule voor de minimale lengte van de oprijplaat is driemaal de hoogte die moet worden overbrugd."

De juiste lengte van een oprijplaat

Na veel passen en meten hebben we door de jaren heen een vuistregel bedacht om er achter te komen welke lengte een oprijplaat moet hebben om een bepaalde hoogte te kunnen overbruggen. Wanneer je deze vuistregel aanhoudt, moet het goed te doen zijn om de hellingshoek te overbruggen.

Op zich is de vuistregel geen ingewikkelde formule, maar alsnog geeft het een goed inzicht in de benodigde lengte van de oprijplaat. Passen en meten is hierdoor verleden tijd. De formule voor de lengte van de oprijplaat is driemaal de hoogte die moet worden overbrugd, oftewel: lengte = hoogte x 3.

Voorbeeld: De laadvloer van een aanhangwagen is 60 centimeter hoog. Wanneer we 60 cm vermenigvuldigen met 3 kom je uit op 180. Dit betekent dat de oprijplaat minimaal 180 cm lang moet zijn.

Nu is de vuistregel slechts een goede en algemene indicatie. Maak je niet druk als je geen oprijplaat in de juiste maat kunnen vinden. Als de oprijplaat 10% korter of langer is, kun je er ook prima mee uit de voeten. Bij twijfel kun je kiezen voor het langere model.

Het maximale draagvermogen van een oprijplaat

Naast de lengte is uiteraard ook het maximale draagvermogen van de oprijplaat van belang. Niet alle oprijplaten zijn bijvoorbeeld in staat om het gewicht van een auto te dragen. Aluminium oprijplaten hebben vaak het hoogste draagvermogen. Wil je graag meer advies over oprijplaten? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.