Vaderdag sale
t.w.v. 20%
Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig! Scoor jouw Vaderdag cadeau extra voordelig!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
banden wisselen

Zelf je autobanden wisselen 

Wanneer het buiten kouder wordt, is het tijd om de zomerbanden voor winterbanden in te wisselen. Veel mensen in Nederland laten deze klus bij een garage uitvoeren. Echter kun je zelf ook heel eenvoudig je autobanden omwisselen. Daarmee kun je veel geld besparen. In deze blog leggen wij jou stap voor stap uit hoe je zelf jouw band kunt verwisselen. Uiteraard hebben wij alle producten in huis die je bij het wisselen van autobanden nodig hebt!

Wanneer is het tijd voor winterbanden?

Zodra het buiten kouder en natter wordt, is het tijd om jouw zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Winterbanden zijn niet alleen handig in de sneeuw, maar bijvoorbeeld ook bij nat weer. Winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip hebt en de remweg korter wordt. Dit kan met regen of gladheid van groot belang zijn! Zodra het buiten erg nat wordt en de temperatuur richting het vriespunt zakt, is het slim om de winterbanden onder de auto te leggen. Vaak is dit eind oktober of begin november.

Handige tips bij het wisselen van autobanden:

1. Je kunt de bandenspanning checken met behulp van een luchtdrukmeter. De vereiste bandenspanning staat vaak vermeld aan de binnenkant van de tankklep of bij de portier van de auto.
2. Banden kunnen vaak worden opgepompt bij een tankstation. Stel de vereiste hoeveelheid luchtdruk (bar) in op het apparaat en pomp je banden eenvoudig op.
3. De profieldiepte van je banden meet je met een profielmeter. Het profiel mag niet minder dan 1,6 mm zijn.
4. Voor (pech) onderweg heeft Datona ook handige lichtgewicht autokrikken.

Alle stappen voor het wisselen van de autobanden

Na het lezen van onze handige tips ben je klaar om de banden te verwisselen. Dit doe je zo:

Stap 1 - Zet je auto veilig neer

Positioneer je auto en zorg ervoor dat er aan beide kanten ruimte overblijft voor de autokrik. Zet vervolgens de auto op de handrem. Gebruik wielkeggen zodat je zeker weet dat de auto niet van zijn plek rolt.

Stap 2 - Krik de auto een klein beetje omhoog

Zoek de krikpunten op en check de krikbeveiliging. Elke auto heeft 4 krikpunten. Kijk in de handleiding van je auto of vraag jouw dealer naar de exacte locatie van de krikpunten. Zorg er altijd voor dat de krikbeveiliging vastzit. Gebruik een autokrik (met het juiste draagvermogen voor jouw auto) om de druk van de wielen te verlagen. Doe dit voordat je de bouten losdraait. Meer lezen over het plaatsen van een krik? Lees onze blog: Hoe plaats ik een krik?

Stap 3 - Draai de wielbouten los en krik de auto omhoog

Gebruik een kruissleutel om de vier of vijf wielbouten een beetje los te draaien. Krik de auto omhoog zodat de assteunen eronder geschoven kunnen worden. In de webshop van Datona vind je veel verschillende autokrikken.

Stap 4 - Plaats de assteunen onder de auto

Plaats twee assteunen onder de auto. Dit doe je voor je eigen veiligheid. De assteunen bieden tevens ondersteuning voor de autokrik. Plaats de assteunen vlak naast de krikpunten. Daar is het chassis het sterkst. Meer lezen over het plaatsen van assteunen? Lees onze blog: Hoe plaats ik assteunen?

Stap 5 - Verwijder de wielbouten en het wiel

Verwijder alle wielbouten met behulp van een kruissleutel. Vervolgens kan het wiel verwijderd worden. Je kunt de wielen/banden makkelijk in jouw garage opbergen met behulp van ons opbergsysteem voor autobanden.

Tip: spuit de wielen eerst af voordat je ze opbergt. Zo blijven ze mooi schoon en tast het vuil de banden niet aan.

Stap 6 - Plaats het nieuwe wiel

Plaats het nieuwe wiel en zorg ervoor dat de gaten van de wielbouten overeenkomen met de gaten van de auto.

Tip: controleer bij het plaatsen van het nieuwe wiel of de profieldiepte en de bandenspanning in orde zijn.

Stap 7 - Draai de wielbouten handvast

Plaats de wielbouten weer terug en draai deze kruislings handvast. Je kunt hiervoor een kruissleutel gebruiken.

Stap 8 - Laat de auto langzaam een stukje zakken

Haal de assteunen onder de auto vandaan en draai de beveiliging van de autokrik los. Laat de auto langzaam zakken en draai de beveiliging weer vast. Zorg ervoor dat de wielen de grond weer raken.

Stap 9 - Draai de bouten vast met het juiste aanhaalmoment

Draai de wielbouten vast met behulp van een momentsleutel. Kijk in de handleiding van de auto of bel jouw dealer voor het exacte aanhaalmoment. Draai vervolgens net zolang door tot je een klik hoort.

Stap 10 - Laat de auto volledig zakken

Nadat alle wielbouten zijn vastgedraaid, kun je de beveiliging van de autokrik weer losdraaien. De auto zal hierdoor tot aan de grond zakken. Als de auto aan de grond staat, kun je de beveiliging van de krik weer vastdraaien. Je bent nu klaar voor vertrek!

Wil je andere banden maar wel dezelfde velgen? Maak dan gebruik van een banden demonteerapparaat.

*Datona is niet verantwoordelijk voor het verkeerd verwisselen van de wielen. Deze blog is puur als handleiding bedoeld. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.