De nieuwe Datona werkplaatskalender is er!
t.w.v. € 20
Nu gratis bij je bestelling De nieuwe Datona werkplaatskalender nu gratis bij je bestelling!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
auto-onderhoud

5 Tips om zelf je auto te onderhouden

Tegenwoordig brengen veel auto eigenaren hun geliefde wagen snel naar een garagebedrijf wanneer het voertuig aan onderhoud toe is, maar wist je dat je veel makkelijk zelf kunt doen? In deze blog geven wij jou 5 tips om zelf je auto te onderhouden! Dit is niet alleen een stuk goedkoper, maar het is ook nog eens erg leuk en leerzaam.

Tip 1: Controleer de olie van de auto regelmatig

Om ervoor te zorgen dat de levensduur van jouw auto zo lang mogelijk wordt, is het belangrijk om regelmatig de olie te controleren. Dit doe je door de oliepeilstok op te zoeken. Vervolgens trek je de peilstok uit het blok en veeg je 'm schoon met papier of een oude doek. De schone peilstook steek je weer terug in het blok. Na een minuutje kun je de peilstok eruit trekken om het oliepeil te bekijken. Let op: controleer de olie altijd met een koud motorblok!

Als je olieniveau te laag is, kun je olie bijvullen via de olievuldop. Let er wel op dat je het voorgeschreven type olie gebruikt. Wanneer de olie donker van kleur is, betekent dit dat het tijd is om de olie te verwisselen. Hiervoor heb je speciaal gereedschap nodig. Denk bijvoorbeeld aan een olie opvangbak.

Tip 2: Controleer de rest van de vloeistoffen

Naast de motorolie zijn er nog een aantal essentiële vloeistoffen die je dient te controleren voor een optimale werking van jouw auto. Dit zijn de versnellingsbakolie, ruitenwisservloeistof, remvloeistof en koelvloeistof.

De versnellingsbakolie controleer je, net als de motorolie, met behulp van een peilstok. Deze peilstok vind je onder de motorkap. De exacte locatie staat in het instructieboekje van je auto. Controleer het oliepeil en vul dit indien nodig bij met de voorgeschreven olie. De kleur hoort helder rood te zijn. Wanneer dit niet zo is, dient de olie vervangen te worden.

De ruitenwisservloeistof zit in het reservoir met het sproeierlogo. Vul deze tot het maximale niveau met de juiste vloeistof. Zo kun je jouw ramen makkelijk schoonhouden en blijven de ruitenwissers in goede conditie.

De volgende vloeistof is remvloeistof. Dit zit meestal in een wit plastic reservoir waar vaak ‘brake fluid’ op staat. Deze vloeistof hoort altijd op hetzelfde niveau te blijven en moet helder van kleur zijn. Wanneer het peil toch zakt, moet je de auto onmiddellijk laten controleren door een professional.

Als laatste moet de koelvloeistof nog worden gecontroleerd. Deze vloeistof zorgt ervoor dat jouw motor niet oververhit raakt. De koelvloeistof dien je altijd te controleren wanneer de motor volledig is afgekoeld. Kijk naar de aangegeven min en max lijnen op het reservoir. Het niveau van de koelvloeistof moet tussen beide niveaus in zitten.

Tip 3: Check je autobanden

De banden zijn erg belangrijk voor de veiligheid en het rijgedrag van jouw auto. Dit zijn namelijk de enige punten waarmee het voertuig daadwerkelijk contact maakt met de weg. Controleer de conditie van je banden regelmatig. Dit begint met de bandenspanning. De bandenspanning kun je vaak checken bij een tankstation, maar je kan het ook zelf doen met een bandenspanningsmeter. De juiste spanning vind je in het instructieboekje van jouw auto.

Naast de spanning is het profiel ook erg belangrijk. Wettelijk gezien moet een zomer- en winterband minimaal 1,6 mm profiel hebben. Dit kan je zelf makkelijk meten met behulp van een profieldieptemeter.

Tip 4: Test de remmen van je auto

Remmen zijn erg belangrijk voor de veiligheid van je auto. Controleer de remmen eerst visueel op eventuele schade, zoals roest of scheuren. Wanneer dit in orde is, kun je controleren of de remmen vrij lopen. Dit doe je door de auto op te krikken en het wiel te demonteren. Het wordt aangeraden om assteunen te gebruiken wanneer je aan je auto gaat sleutelen. Als het wiel eraf is, kun je de remschijf ronddraaien. Controleer of deze vrij kan bewegen. Als dit niet mogelijk is, heb je waarschijnlijk te maken een kromme schijf of een vastzittende remklauw. Een van deze twee of beide onderdelen dienen dan vervangen te worden.

Door het verwijderde wiel kun je ook de remblokken makkelijk controleren. Bekijk of ze nog dik genoeg zijn en recht worden afgesleten. Wanneer je alles hebt gecontroleerd, kun je de wielen weer monteren en de remmen testen. Monteer je wielen altijd met behulp van een momentsleutel, zodat je zeker weet dat ze met de juiste kracht zijn vastgedraaid.

Tip 5: Controleer de accu en verlichting van je voertuig

Het laatste punt van deze checklist gaat over het controleren van de accu en de verlichting. Kijk de accu eerst visueel na en let hierbij op corrosie of andere tekenen van slijtage. Kijk ook goed naar de accupolen. De accupolen kunnen aangetast zijn door zuur uit de accu. Wanneer dit zo is kun je ze reinigen of opschuren, zodat de polen weer naar behoren werken.

Nadat je alles gecontroleerd en schoongemaakt hebt, sluit je de kabels aan op de juiste polen en check je of de auto makkelijk start. Een moeilijke start kan duiden op een lage accuspanning.

Verlichting is belangrijk voor je eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers. Controleer het remlicht, de richtingaanwijzers, dagrijverlichting, grootlicht en mistlampen. Check ook of de koplampen op de juiste manier zijn afgesteld. Zo weet je zeker dat je goed zicht hebt. Met de juiste afstelling zul je andere weggebruikers ook niet verblinden.