BLACK FRIDAY
t.w.v. 25%
25% korting op álles! BLACK FRIDAY: 25% korting op álles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf
auto-onderhoud

5 Tips om zelf je auto te onderhouden

Tegenwoordig brengen veel auto eigenaren hun geliefde wagen snel naar een garagebedrijf wanneer het voertuig aan onderhoud toe is, maar wist je dat je dit ook zelf kan doen? In dit blog geven wij jou 5 tips om zelf je auto te onderhouden! Dit is niet alleen een stuk goedkoper, maar het is ook erg leuk en leerzaam.

Tip 1: Controleer de olie van de auto regelmatig

Om ervoor te zorgen dat de levensduur van jouw auto zo lang mogelijk wordt, is het belangrijk om regelmatig de olie te controleren. Dit doe je door de oliepeilstok op te zoeken. Vervolgens trek je de peilstok uit het blok en veeg je hem schoon met papier of een oude doek. Wanneer de stok schoon is steek je hem weer in het blok. Na een minuutje kan je de peilstok eruit trekken om het oliepeil te bekijken. Doe dit overigens wel altijd met een koud motorblok!

Als je olieniveau te laag is, kan je dit bijvullen via de olievuldop. Let er wel op dat je het voorgeschreven type olie gebruikt. Wanneer de olie donker van kleur is, betekent dit dat het tijd is om de olie te verwisselen. Hiervoor heb je speciaal gereedschap nodig, zoals een olieopvangbak.

Tip 2: Controleer de rest van de vloeistoffen

Naast de motorolie zijn er nog een aantal essentiële vloeistoffen die je dient te controleren voor een optimale werking van jouw auto. Dit zijn: versnellingsbakolie, ruitenwisservloeistof, remvloeistof en koelvloeistof.

De versnellingsbakolie controleer je net als de motorolie met behulp van de peilstok. Deze vind je onder de motorkap, de exacte locatie kan je vinden in het instructieboekje. Controleer het oliepeil en vul dit zo nodig bij met de voorgeschreven olie. De kleur is normaal gesproken helder rood, wanneer dit niet zo is dient de olie vervangen te worden.

De ruitenwisservloeistof zit in het reservoir met het sproeierlogo. Vul deze tot het maximale niveau met de juiste vloeistof. Zo blijven jouw ramen beter schoon en de ruitenwissers in goede conditie.

De volgende vloeistof is remvloeistof. Dit zit meestal in een wit plastic reservoir waar vaak ‘brake fluid’ op staat. Deze vloeistof hoort altijd op hetzelfde niveau te blijven en moet helder van kleur zijn. Wanneer het peil toch zakt, moet je de auto onmiddellijk laten controleren door een professional.

Als laatste moet de koelvloeistof nog worden gecontroleerd. Deze vloeistof zorgt ervoor dat jouw motor niet oververhit raakt. Deze vloeistof dien je altijd te controleren wanneer de motor volledig is afgekoeld. Kijk naar de aangegeven min en max lijnen op het reservoir. Het niveau van de koelvloeistof moet tussen beide niveaus in zitten.

Tip 3: Check je autobanden

Je banden zijn erg belangrijk voor de veiligheid en het rijgedrag van de auto. Dit zijn namelijk de enige punten waarmee het voertuig daadwerkelijk contact maakt met de weg. Controleer daarom altijd goed de conditie van je banden. Dit begint met de bandenspanning. Deze kan je vaak checken bij een tankstation, maar je kan het ook zelf doen met een bandenspanningsmeter. De juiste spanning vind je in het instructieboekje van jouw auto.

Naast de spanning is het profiel ook erg belangrijk. Wettelijk moet een zomer- en winterband minimaal 1,6 mm profiel hebben. Dit kan je zelf makkelijk meten met behulp van een profieldiktemeter.

Tip 4: Test de remmen van je auto

Remmen zijn erg belangrijk voor de veiligheid van je auto. Controleer de remmen eerst visueel op eventuele schade, zoals roest of scheuren. Wanneer dit in orde is, kan je controleren of de remmen vrij lopen. Dit doe je door de auto op te krikken en het wiel te demonteren. Het wordt aangeraden om assteunen te gebruiken wanneer je aan je auto gaat sleutelen. Als het wiel eraf is, kan je de remschijf ronddraaien. Controleer of deze vrij kan bewegen. Als dit niet zo is heb je mogelijk een kromme schijf of een vastzittende remklauw. Een van deze twee onderdelen of beide dienen dan vervangen te worden.

Op dit moment kan je ook de remblokken makkelijk controleren. Bekijk of ze nog voldoende profiel hebben en recht worden afgesleten. Wanneer je alles hebt gecontroleerd kan je de banden weer monteren en de remmen testen. Monteer je banden altijd met behulp van een momentsleutel, zodat je zeker weten dat ze met de juiste kracht zijn vastgedraaid.

Tip 5: Controleer de accu en verlichting van je voertuig

Het laatste punt van deze checklist is het controleren van de accu en verlichting. Kijk de accu eerst visueel na en let hierbij op corrosie of andere tekens van slijtage. Kijk ook goed naar de accupolen, deze kunnen zijn aangetast door zuur uit de accu. Wanneer dit zo is kan je ze reinigen of opschuren, zodat de polen weer goed contact maken.

Als alles is gecontroleerd en goed is schoongemaakt sluit je de kabels aan op de juiste polen en controleer je of de auto makkelijk start. Een moeilijke start kan duiden op een lage accuspanning.

Verlichting is belangrijk voor jou veiligheid en die van andere weggebruikers. Controleer het remlicht, de richtingaanwijzers, dagrijverlichting, grootlicht en mistlampen. Kijk ook goed of de koplampen wel op de juiste manier zijn afgesteld. Zo weet je zeker dat je goed zicht hebt en andere weggebruikers niet verblind.