SALE
t.w.v. 20%
Shop met 20% korting op alles! SALE: Shop nu met 20% korting op alles!
Mijn account Inloggen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
 • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren binnen 180 dagen
 • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf

Tools voor elk project

Wij hebben écht alles voor in jouw werkplaats

Fix het met Datona

Voor de professionals en de echte doe het zelver

Filters

Sorteren

Geschikt straalmiddel

Geschikt straalmiddel

Welk straalmiddel wil je gebruiken in de cabine of ketel?

Prijs

tot
Stralen

Straalcabine

1 - 18 van 18 producten
Sorteren

Artikel niet kunnen vinden?

Neem contact op met onze specialisten via de klantenservice

Wat zeggen onze klanten

4.8/5
Uitstekend!
Datona krijgt een 4.8/5 op basis van 23.890 beoordelingen.
5/5
Willem van den Bosch 2 weken geleden
“Zojuist de inrijklem ontvangen, goed verpakt, het in elkaar zetten was zeer eenvoudig. In de garage gezet motor erin gereden... Piece of cake! Mooi, solide en kwalitatief goed product! Erg blij mee. ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Henk Westrup 2 weken geleden
“Zowel online als in de winkel vriendelijk en deskundig behandeld Al meerdere aankopen gedaan in de loop van de tijd Zojuist weer een gereedschapskist besteld voor in de nieuwe bus Heb er alle vertrouwen in dat dit ook weer bevalt  ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Tjitte Kneefel 3 weken geleden
“eerste x besteld .. zeer tevreden over afhandeling en bezorging van dit product . veilig en vertrouwd ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Milan Perc 3 weken geleden
“Ik kijk graag en bestel weleens wat bij Datona omdat ze daar echt goede gereedschappen verkopen , top en ga zo door en tot n volgende bestelling . ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Hedser van der Veen van der Veen 3 weken geleden
“Kan geen verbeter punten bedenken. ”
Geverifieerde beoordeling

Keuzehulp voor straalcabines

Inleiding

Straalcabine

Houd je jezelf veel bezig met het reviseren van allerlei verschillende onderdelen? Of werk je veel aan oude voertuigen? Dan heb je vast en zeker wel eens te maken met roest of verfresten. Om je onderdelen of werkstukken er weer als nieuw uit te laten zien, kun je gebruikmaken van een speciale techniek: zandstralen. Door te stralen verwijder je verf, roest en ander vuil binnen een mum van tijd. Het is de ideale techniek om onderdelen brandschoon te krijgen. 

Om te kunnen stralen, heb je wel het een en ander nodig. Het belangrijkste is natuurlijk de straalcabine. Met een straalcabine kun je allerlei onderdelen stralen. Hiervoor kun je verschillende straalmiddelen gebruiken. Het fijne aan een straalcabine is dat je een volledig gecontroleerde omgeving creëert. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geen masker of beschermende bril nodig. Ook blijft je complete werkplaats schoon wanneer je een straalcabine gebruikt. 

Aan de buitenkant van een straalcabine zijn twee openingen voor je handen aangebracht. Via deze openingen kun je het werkstuk in de cabine behandelen. Door het venster aan de bovenkant van de straalcabine heb je perfect zicht op je werkstuk en zie je precies wat je doet. Straalcabines kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het stralen van velgen, auto- en motoronderdelen, verschillende soorten metalen, hout en nog veel meer. Zolang de te stralen onderdelen maar in de straalcabine passen! 

Waar moet een goede straalcabine aan voldoen?

Een straalcabine is een serieuze uitbreiding van jouw werkplaats of garage. Daarom wil je natuurlijk zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Alle straalcabines dienen voor hetzelfde doel: ervoor zorgen dat onderdelen en werkstukken er weer als nieuw uit komen te zien. Maar je wil de beste straalcabine voor jouw situatie, wensen en behoeften in huis halen. De eisen voor de specificaties waar een straalcabine aan moet voldoen, verschillen per persoon. Waar kun je op letten als je een goede straalcabine voor jouw werkplaats zoekt? 

 • Inhoud en grootte: de inhoud van de cabine is één van de eerste dingen waar je naar kijkt als je op zoek bent naar een nieuwe straalcabine. De grootte van de onderdelen die je wil gaan stralen, bepaalt hoe groot de straalcabine moet zijn. Een straalcabine moet groot genoeg zijn voor jouw onderdelen. Wil je bijvoorbeeld velgen gaan stralen? Dan moeten deze wel in de cabine van de machine passen. 
   
 • Straalmethode: er zijn twee straalmethoden waar de straalcabines mee werken. Een straalcabine moet krachtig genoeg zijn om roest en verf te verwijderen. Heb je vaak met hardnekkig roest en sterk vervuilde onderdelen te maken? Zorg dan voor een cabine waarmee je kunt drukstralen. De tweede methode is injectiestralen. Dit is een minder krachtige methode dan drukstralen maar alsnog zeer geschikt voor doe-het-zelvers die onderdelen brandschoon willen krijgen.
   
 • Geschikt straalmiddel: niet ieder straalmiddel kan in iedere straalcabine gebruikt worden. Ook heb je voor verschillende onderdelen andere soorten straalmiddel nodig. Het is belangrijk dat de straalcabine kan werken met het straalmiddel dat jij voor jouw onderdelen nodig hebt. Speedblast, korund en glasparel zijn straalmiddelen die veel in straalcabines worden gebruikt.  
   
 • Handige functionaliteiten: je kunt op nog veel meer punten letten wanneer je een goede straalcabine voor jouw werkplaats zoekt. Wil je dat al het vrijgekomen stof weggezogen wordt? Zorg er dan voor dat de straalcabine van een goede afzuiging is voorzien. Ook de verlichting in de straalcabine kan meewegen in jouw keuze voor een geschikt model. 
   
 • Prijs-/kwaliteitverhouding: ook niet geheel onbelangrijk. Je wil de juiste prijs voor jouw nieuwe straalcabine betalen. Hierin spelen een hoop zaken mee. Bijvoorbeeld, hoe vaak en waarvoor je de straalcabine gaat gebruiken. Bij dagelijks gebruik stel je uiteraard hogere eisen aan de kwaliteit van een straalcabine. 

De belangrijkste verschillen tussen straalcabines

Tussen straalcabines kunnen een aantal verschillen zitten. Deze verschillen bepalen of een straalcabine aan jouw eisen voldoet en geschikt is voor jouw werkstukken. Laten we beginnen met één van de belangrijkste kenmerken van een straalcabine: de grootte. Aangezien je alleen onderdelen kunt stralen die in de cabine passen, is het formaat van de straalcabine iets om goed over na te denken. Het formaat van straalcabines wordt aangegeven met de inhoud in liters. 

Bij Datona vind je straalcabines met een grootte van wel 1000 liter. Met zo’n grote straalcabine kun je allerlei onderdelen zandstralen. Denk bijvoorbeeld aan velgen of andere grote auto-onderdelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om grote straalcabines voor kleine onderdelen te gebruiken. Een straalcabine met een grote inhoud zorgt dus voor een hoge mate van flexibiliteit en is voor veel werkstukken inzetbaar. Twijfel je als doe-het-zelver over de maat die je nodig hebt? Ga dan voor het grotere model. 

Natuurlijk moet een straalcabine met zo’n enorme inhoud wel in je werkplaats passen. Hier komt meteen het tweede belangrijke verschil tussen de cabines om de hoek kijken. Er zijn zowel modellen voor op tafel als opzichstaande cabines te verkrijgen. Over het algemeen hebben de tafelmodellen een kleinere inhoud en zijn ze dus geschikt voor het stralen van kleine onderdelen. Voor klussers met een compacte werkplaats zijn tafelmodellen de ideale oplossing. De kleinste uitvoeringen kun je na gebruik eventueel ook opbergen. Handig als je de ruimte van je werkplaats voor andere doeleinden nodig hebt. 

Tussen de manier van stralen kan ook een verschil zitten. Er zijn twee straalmethoden: injectiestralen en drukstralen. Injectiestralen wordt veel gebruikt door doe-het-zelvers en is geschikt voor het roest- en verfvrij maken van allerlei onderdelen. Met injectiestralen kun je zeer precies te werk gaan. Een machine die kan drukstralen is geschikt als je professioneel te werk wil gaan. Klussers die dagelijks stralen, hebben baat bij drukstralen aangezien deze methode sneller werkt en geschikt is voor zwaar gecorrodeerde onderdelen. 

Doordat je sneller kunt werken is drukstralen ook zeer geschikt voor grote onderdelen. Zonder te veel op de techniek in te gaan, is drukstralen een efficiëntere methode omdat het straalmiddel niet opgezogen wordt. Bij injectiestralen is dit wel het geval. Is een hoge productiecapaciteit belangrijk voor je? Ga dan voor een straalcabine die kan drukstralen. De meeste klussers en doe-het-zelvers hebben vaak meer dan genoeg aan een machine injectie straalmachine. 

Dan zijn er ook nog straalcabines te verkrijgen die voorzien zijn van een afzuiging. Deze afzuiging zorgt ervoor dat al het stof wordt weggezogen. Hierdoor heb je beter zicht op het onderdeel dat je aan het stralen bent. Ook blijft de cabine van de straalmachine er netter uitzien. Bepaalde modellen kunnen eventueel later met een stofafzuiger uitgebreid worden. Wanneer je regelmatig met de straalcabine wil gaan werken, raden we zeker aan om voor een model met afzuiging te kiezen. Door de afzuiging zie je simpelweg beter waar je mee bezig bent. 

Straalcabines werken met straalmiddel. Het straalgrit dat in de machine past, is niet voor ieder model hetzelfde. Glasparel, speedblast en korund zijn straalmiddelen die veel voor straalcabines worden gebruikt. Het is belangrijk om na te gaan wat voor soort onderdelen je gaat stralen en welk straalmiddel je daarvoor nodig hebt. Dit helpt je bij het maken van een keuze voor de juiste straalcabine. Bij de productinformatie van de straalcabines kun je zien welk straalmiddel geschikt is. 

Hoe je de straalcabine openmaakt, is ook niet altijd hetzelfde. Sommige modellen zijn voorzien van één grote deur zodat je onderdelen als velgen probleemloos kunt plaatsen. Andere uitvoeringen hebben bijvoorbeeld twee deuren aan de zijkant van de cabines zitten. Hiermee kun je onderdelen gemakkelijk naar binnen schuiven. Een grote voordeur is veelal aan te raden wanneer je met grote onderdelen gaat werken. 

Alle straalcabines zijn voorzien van een slag- en krasvaste poedercoating. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van de straalmachines. Ook zorgt het voor een nette en stoere afwerking. De kenmerken van de straalcabines vind je terug bij de productinformatie. Heb je vragen over bepaalde specificaties of verschillen? Neem dan zeker contact op met onze specialisten. 

De straalcabines worden gemonteerd afgeleverd. Daarnaast worden er tal van accessoires meegeleverd zodat je niet nog allerlei extra’s bij moet bestellen. De meegeleverde accessoires en andere benodigdheden worden benoemd bij ieder product. 

Hulp bij het uitzoeken van de juiste straalcabine

Het uitzoeken van de beste straalcabine voor jouw werkplaats of garage is geen gemakkelijke klus. Daarom staan wij klaar om je daarmee te helpen. Misschien weet je zelf precies wat je nodig hebt en welke onderdelen je wil gaan stralen, maar het kan ook heel goed zijn dat je geen idee hebt wat er na een bepaalde periode in de cabine komt te liggen. 

Bij twijfel over de soort werkstukken die in de cabine komen te liggen, raden we aan om niet voor de kleinste straalcabines te gaan. Je kunt beter iets te veel dan iets te weinig werkruimte hebben. Voor zaken als motoronderdelen en andere kleine onderdelen is een straalcabine met een inhoud van 175 of 220 liter wel geschikt. Wil je grotere onderdelen zoals velgen gaan stralen? Dan moet je kijken naar grotere cabines met een inhoud van 420 liter of meer. Laat ons gerust weten wat voor soort onderdelen je wil gaan stralen, zodat wij aan kunnen geven hoe groot de cabine moet zijn. 

Wanneer je niet al te veel ruimte in je werkplaats hebt, kun je het beste kiezen voor een tafelmodel. Deze uitvoeringen nemen minder ruimte in beslag en kunnen na gebruik eventueel opgeborgen worden. Zeker als je slechts af en toe gaat stralen, is een tafelmodel de juiste keuze. 

Wil je op een professionele manier te werk gaan en ga je jezelf dagelijks bezighouden met het stralen van meerdere onderdelen? Ga dan voor een machine die kan drukstralen. Deze straalmethode is vele malen efficiënter dan injectiestralen, maar is tegelijkertijd ook kostbaarder. Voor doe-het-zelvers die af en toe stralen is injectiestralen meer dan genoeg. 

Een machine met afzuiging is ook aan te raden wanneer je regelmatig aan het stralen bent. Hierdoor heb je beter zicht op het werkstuk en ben je sneller klaar met het stralen. Ook blijft de binnenkant van je cabine er netter uitzien doordat het rondvliegende stof weggezogen wordt. Als je slechts af en toe zandstraalt of een kostenbesparende oplossing zoekt, voldoet een cabine zonder afzuiging natuurlijk ook. 

Alle straalcabines werken met glasparel, korund of speedblast. Met deze straalmiddelen kun je verschillende materialen stralen. Speedblast is bijvoorbeeld zeer geschikt voor hout, beton en ijzer. Dit straalgrit wordt gebruikt voor het verwijderen van zware roest en verf. Glasparel is juist meer geschikt om lichte oxidatie te verwijderen en om onderdelen te reinigen, af te werken of te ontbramen. Het stralen van metalen, kunststof, glas en rubber doe je met korund. Zorg altijd voor geschikt straalmiddel voor jouw onderdelen. 

Lees de productinformatie van onze straalcabines goed door zodat het makkelijker wordt om de juiste keuze te maken. Natuurlijk staan wij ook altijd klaar om je van passend advies te voorzien. Neem gerust contact op door te bellen, mailen of chatten! 

Een aantal redenen om een straalcabine bij Datona te kopen

Het is een verstandige keuze om een straalcabine bij Datona te kopen. Wanneer je een straalcabine bij Datona bestelt, profiteer je van een aantal grote voordelen. Ten eerste heb je de keuze uit veel verschillende straalcabines. Zo is er altijd wel een cabine te vinden die bij jouw wensen en behoeften past. Verder staan onze specialisten klaar om je te helpen met het maken van de juiste keuze. Een straalcabine kan een flinke investering zijn, dus wil je zeker weten dat je een goed model in huis haalt. Vragen over de straalcabines? Stel ze direct! 

Daarnaast sturen wij alle straalcabines gratis op. Zelfs de grote uitvoeringen. Door onze aantrekkelijke prijzen betaal je nooit te veel voor een nieuwe straalcabine van Datona. Is de straalcabine toch niet helemaal wat je ervan verwacht had? Of is het model achteraf te groot voor jouw werkplaats? Dan kun je de cabine tot 180 dagen na aankoop gratis retourneren. 

Bekijk de straalcabines in onze showroom en vergelijk de verschillende modellen met elkaar. We laten graag zien hoe je de straalcabines gebruikt en uit welke onderdelen een straalcabine bestaat. Daarnaast staat er een complete playlist over stralen & luchtgommen op ons YouTube kanaal. In deze playlist vind je meerdere video's over straalcabines en straalmiddelen. 

Reviews van andere doe-het-zelvers

Het lezen van ervaringen van andere klussers kan je enorm helpen bij het maken van een keuze voor een straalcabine. Daarnaast geven de duizenden algeme beoordelingen een goed beeld van wat doe-het-zelvers van Datona vinden. Bekijk de reviews via onze website of neem een kijkje op Google. Het lezen van de productspecifieke beoordelingen doe je op de pagina van een bepaald product. Ook worden er regelmatig foto's door onze klanten gemaakt die je bij de producten terug kunt zien.

Verzending en het retourneren van een straalcabine

Een straalcabine bestel je net als al onze andere producten eenvoudig via de website. Straalcabines die op voorraad zijn en voor 20:00 uur op een werkdag worden besteld, worden dezelfde dag nog opgestuurd. Zo zorgen wij ervoor dat jij snel aan de slag kunt met het zandstralen van al je werkstukken, onderdelen en projecten. 

Is de straalcabine niet helemaal naar wens? Past het model toch niet in je werkplaats of garage? Dan stuur je de straalcabine gewoon weer terug. Ongebruikt kun je de straalcabines tot 180 dagen na aankoop gratis retourneren. Natuurlijk helpen wij je graag bij het zoeken van een vervangend exemplaar. 

Award-winning straalcabines vind je bij Datona

Datona is verschillende keren uitgeroepen tot Website van het Jaar. Deze awards laten zien hoe belangrijk wij het bieden van service en kwaliteit vinden. Onze straalcabines voldoen aan hoge kwaliteitseisen en zijn geschikt voor doe-het-zelvers die van aanpakken houden. Net als wij. 

We werken aan langdurige relaties met onze klanten. Dit doen we door transparant te communiceren en altijd klaar te staan voor alle vragen. We delen onze vakkennis maar al te graag en willen je helpen met het maken van de juiste keuzes. Aarzel niet als je vragen over onze straalcabines hebt. Samen zorgen we ervoor dat de beste straalcabine in jouw werkplaats komt te staan. 

Datona heeft veel meer dan alleen straalcabines

In ons assortiment vind je veel meer dan alleen straalcabines. Heb je wel eens te maken met werkstukken die zelfs niet in de grootste straalcabines passen? Dan kan een straalketel uitkomst bieden. Kijk zeker eens naar onze straalketels als je bijvoorbeeld boten, meubels of andere grote objecten wil gaan stralen. 

Allerlei benodigdheden voor straalcabines zijn natuurlijk ook terug te vinden in ons uitgebreide assortiment. Hierbij kun je denken aan straalpistolen, reserveonderdelen en overige accessoires. Daarnaast bieden we veel verschillende soorten straalmiddel aan. Denk aan glasparel, soda, speedblast en korund. Controleer altijd goed of het straalmiddel geschikt is voor de straalcabine. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Meer weten over stralen en alles wat daarbij komt kijken? Op onze website staan allerlei blogs over stralen. Eén van onze interessante artikelen gaat bijvoorbeeld over het gebruik van het juiste straalmiddel.