SALE
t.w.v. 20%
Shop met 20% korting op alles! SALE: Shop nu met 20% korting op alles!
Mijn account Inloggen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf
  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren binnen 180 dagen
  • Betalen zoals je wilt, vooraf en achteraf

Wat zeggen onze klanten

4.8/5
Uitstekend!
Datona krijgt een 4.8/5 op basis van 23.890 beoordelingen.
5/5
Willem van den Bosch 2 weken geleden
“Zojuist de inrijklem ontvangen, goed verpakt, het in elkaar zetten was zeer eenvoudig. In de garage gezet motor erin gereden... Piece of cake! Mooi, solide en kwalitatief goed product! Erg blij mee. ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Henk Westrup 2 weken geleden
“Zowel online als in de winkel vriendelijk en deskundig behandeld Al meerdere aankopen gedaan in de loop van de tijd Zojuist weer een gereedschapskist besteld voor in de nieuwe bus Heb er alle vertrouwen in dat dit ook weer bevalt  ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Tjitte Kneefel 3 weken geleden
“eerste x besteld .. zeer tevreden over afhandeling en bezorging van dit product . veilig en vertrouwd ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Milan Perc 3 weken geleden
“Ik kijk graag en bestel weleens wat bij Datona omdat ze daar echt goede gereedschappen verkopen , top en ga zo door en tot n volgende bestelling . ”
Geverifieerde beoordeling
5/5
Hedser van der Veen van der Veen 3 weken geleden
“Kan geen verbeter punten bedenken. ”
Geverifieerde beoordeling

Stralen

In veel situaties is zandstralen een perfect alternatief voor schuren. Bij Datona vind je een ruim assortiment machines en overige benodigdheden waarmee je deze techniek veilig en efficiënt kunt uitvoeren. Zandstralen is bijvoorbeeld heel geschikt om roest te verwijderen van carrosserieën of om een verflaag weg te schuren. Je maakt hierbij gebruik van speciaal grit dat onder hoge druk op het te behandelen oppervlak wordt gestraald. Door de wrijving wordt het oppervlak weer mooi egaal. In onze webshop kun je zowel de benodigde machines als een grit bestellen. Wij zorgen voor een snelle levering van jouw bestelling!

Zandstralen machine

Het is onmogelijk om te zandstralen zonder machine. Deze is bij Datona verkrijgbaar in twee verschillende varianten. Welke je nodig hebt hangt af van de toepassing. Bij het behandelen van grote oppervlakken is een straalketel de beste optie. Hiermee kun je probleemloos de onderkant van een boot, carrosserie of meubels behandelen. Om uzelf te beschermen heb je een straalmasker en straalhandschoenen nodig. Deze vind je bij onze straalketel accessoires.

Kleine objecten en onderdelen kun je gemakkelijker zandstralen met een andere machine: de straalcabine. Dit is een soort afgesloten compartiment waarin je met het bijgeleverde straalpistool het oppervlak behandelt. Ook hiervoor heb je de bescherming van zandstraal handschoenen nodig. Het voordeel is dat er alleen in de cabine gritresten achterblijven. Door het speciale venster aan de bovenzijde en de uitstekende afzuiging heb je altijd goed zicht op de werkzaamheden.

Zandstralen metaal

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je door middel van zandstralen metaal wilt behandelen. Het belangrijkste is dat je het juiste grit gebruik voor jouw machine. Calciumsilicaat is alleen geschikt voor straalketels. Als alternatief kun je kiezen voor het door Datona ontwikkelde Dato blast op basis van calciumcarbonaat. Dit wordt veel toegepast bij het verwijderen van roest- en verflagen van bijvoorbeeld auto’s. Korund en glasparel zijn speciaal geschikt voor straalcabines. Glasparel kan alleen gebruikt worden met zachte metalen en bij het verwijderen van lichte oxidatie. Op onze productpagina’s vind je een uitgebreide uitleg over de diverse soorten grit en de specifieke toepassing.

Zandstralen hout

Het is heel gemakkelijk om een kast, stoel of een andere meubel te zandstralen. Om hout te bewerken maak je gebruik van straalgrit voor houtstralen. Dit materiaal bestaat uit zeer fijne glaskorrels waarmee je verfresten tot de kleinste laag kunt verwijderen. Het kan zelfs gebruikt worden om staal te reinigen, maar is niet geschikt voor het verwijderen van roest. Om veilig te zandstralen op hout heb je een masker en speciale handschoenen nodig. De fijne structuur van het grit voorkomt verstopping van een straalketel.

Zandstralen Datona

Alles wat je nodig hebt om te kunnen zandstralen bestel je eenvoudig online bij Datona. Naast straalketels en straalcabines verkopen wij ook bijbehorende losse onderdelen, zoals straalpistolen, compressorslangen en slangtules. Extra onderdelen voor de cabines vind je in ons ruime assortiment straalcabine accessoires. Wij zorgen standaard voor een razendsnelle levering van de benodigdheden voor zandstralen die je bij Datona bestelt. In onze webshop voor jouw werkplaats uitrusting vind je alles wat je nodig hebt!

Veelgestelde vragen

Wat is zandstralen?

Zandstralen is een speciale techniek om oppervlakken schoon te maken of te ontdoen van roest vet, vuil en verfresten. Je maakt hiervoor gebruik van speciaal straalmiddel dat bestaat uit korrels of fijne deeltjes soda, glasparels en korund. Deze spuit je met behulp van een straalcabine of straalketel onder hoge druk op het te behandelen oppervlak. Hierdoor ontstaat een schurende werking, zodat verf, vet en vuil loslaat. Wanneer zandstralen wordt ingezet om meubels te behandelen, spreken we ook wel van luchtgommen.

Welk zand voor zandstralen?

Het gebruik van zand als straalmiddel is omwille van gezondheidsrisico’s al meer dan vijftig jaar verboden. Als alternatief worden verschillende straalmiddelen gebruikt met een korrelstructuur die qua werking vergelijkbaar is met zand. Bij Datona bestel je voordelig soda, korund, glasparel, aluminiumoxide, aluminiumsilicaat, calciumcarbonaat, Datoblast en ander soorten straalgrit. Bij elk straalmiddel wordt op onze website precies aangegeven voor welke toepassingen het geschikt is.

Welke nozzle voor zandstralen?

Bij Datona zijn straalnozzles verkrijgbaar in diverse diameters waaronder 2, 2.5, 3 en 3.5 millimeter. De diameter bepaalt hoe fijn de straal wordt afgesteld. Een grove straal is zeer geschikt om hardnekkige vlekken, roest of verf te verwijderen, maar heeft ook nadelen. In de eerste plaats kun je er minder goed precisiewerk mee uitvoeren. Daarnaast is de kans op beschadigingen groter, met name bij zachte en krasgevoelige oppervlakken. Een fijne straal zorgt minder snel voor beschadigingen en maakt precisiewerk eenvoudiger. Het grootste nadeel is dat je relatief langer met zandstralen bezig bent. Kortom: Hoe groter de diameter, hoe grover de straal; hoe kleiner de diameter, hoe fijner de straal.

Zandstralen hoe doe je dat?

Om te zandstralen maak je gebruik van een straalcabine of een straalketel. Het is daarbij belangrijk om je handen, ogen en lichaam goed te beschermen. Bij zowel straalcabines als straalketels maak je gebruik van een straalpistool met een nozzle als opzetstuk. Het straalmiddel wordt via een slang onder hoge druk aangevoerd. Daarbij zorgt een losse dan wel geïntegreerde compressor voor het opbouwen van voldoende hoge druk. Een straalcabine is zeer geschikt om kleine onderdelen en objecten mee schoon te maken. Dit gebeurt in een afgesloten kast, zodat je alleen handschoenen nodig hebt. Een straalketel is geschikt voor in de open ruimte van bijvoorbeeld een werkplaats. Daarbij dien je bij voorkeur beschermende kleding, straalmaskers en handschoenen te dragen.